Ο Χένρι Κίσινγκερ προέτρεψε το Κίεβο να κάνει παραχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα

Ο Χένρι Κίσινγκερ προέτρεψε το Κίεβο να κάνει παραχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα

«Εάν οι ειρηνευτικές συνομιλίες δεν επαναληφθούν εντός δύο μηνών, οι εχθροπραξίες θα μπορούσαν να επεκταθούν σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Η Δύση πρέπει να επηρεάσει την Ουκρανία για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Μόσχα, ακόμη κι αν το Κίεβο χρειαστεί να κάνει ορισμένες παραχωρήσεις».

Αυτό δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, γράφει η The Telegraph.

«Οι διαπραγματεύσεις [μεταξύ Μόσχας και Κιέβου] θα πρέπει να ξεκινήσουν τους επόμενους δύο μήνες πριν δημιουργήσουν αναταραχή και ένταση που δεν θα είναι εύκολο να ξεπεραστούν. Στην ιδανική περίπτωση, η διαχωριστική γραμμή θα πρέπει να είναι η επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση πραγμάτων.

Η συνέχιση του πολέμου μετά από αυτό δεν θα είναι για την ελευθερία της Ουκρανίας, αλλά θα είναι ένας νέος πόλεμος εναντίον της ίδιας της Ρωσίας», είπε ο Κίσινγκερ.

Σύμφωνα με τον πολιτικό, η Δύση πρέπει να σταματήσει να προσπαθεί να επιφέρει μια «συντριπτική ήττα στις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία», καθώς αυτό θα ήταν καταστροφικό για τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Σημείωσε ότι η Ρωσία είναι αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης για περισσότερα από 400 χρόνια και εγγυητής της ευρωπαϊκής δομής ισορροπίας δυνάμεων, επομένως η Ρωσία δεν μπορεί να «ωθηθεί προς μια μόνιμη συμμαχία με την Κίνα».

Επιπλέον, μιλώντας στο φόρουμ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η ιδέα να διατηρήσει η Ουκρανία ένα ουδέτερο καθεστώς και να μετατρέψει τη χώρα σε «γέφυρα» μεταξύ Ανατολής και Δύσης έχει πάψει να υφίσταται.

«Πριν από οκτώ χρόνια, όταν εμφανίστηκε η ιδέα της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, έγραψα τότε ένα άρθρο στο οποίο σημείωνα ότι θα ήταν καλό για την Ουκρανία να παραμείνει στην ομάδα των ουδέτερων χωρών που έγιναν γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Αλλά τώρα αυτή η ιδέα έχει πάψει να υπάρχει», είπε.

rbc.ru, rg.ru

echedoros-a.gr

Σχετικά άρθρα: