Πήραν με το τσουβάλι και δε δίνουν ούτε με το σταγονόμετρο

Πήραν με το τσουβάλι και δε δίνουν ούτε με το σταγονόμετρο

(Ένας λόγος παραπάνω, για να έχουν οι Βορειοηπειρώτες μεγάλο παράπονο)

Σίγουρα με προσέξατε, σε προηγούμενα κείμενα που λέω, σαν να σας κάνω έκκληση: «Στην πορεία μας, να στρέφουμε λιγάκι το κεφάλι πίσω και να ρίχνουμε μια γρήγορη ματιά πάντα στο παρελθόν. Καλό μας κάνει! Απλά, για να το έχουμε νωπό, ως σημείο αναφοράς!».

Σε αυτό το παρελθόν, κατά το χίλια οκτακόσια και βάλε…, συναντάμε αρκετούς Βορειοηπειρώτες ευεργέτες να κατασκευάζουν μεγάλα έργα προοπτικής στην Αθήνα, που κοσμούν ακόμα και σήμερα την ελληνική πρωτεύουσα. Όπως το Ζάππειο Μέγαρο, το Καλλιμάρμαρο, το Αρσάκειο, το Αστεροσκοπείο Αθηνών … Επένδυσαν στην παιδεία, στον πολιτισμό. Δώρισαν, μετά θανάτου, ολόκληρες περιουσίες στο Ελληνικό Δημόσιο.

Στον χώρο, γύρω από την Ομόνοια, που ο Δήμαρχος της Αθήνας, Κώστας Μπακογιάννης, παλεύει για να ολοκληρώσει την ιδέα του «Μεγάλου περιπάτου», ο Ιωάννης Μπάγκας, αγόραζε οικόπεδα, χαλούσε Χάνια που στεγαζόταν αγωγιάτες και άλογα και κατασκεύαζε, με τον Τσίλλερ, τα κλασικά ξενοδοχεία του. Είναι ο μοναδικός ευεργέτης, που δώρισε όλη την περιουσία του στο Ελληνικό Δημόσιο – εν ζωή – και ζήτησε από την κυβέρνηση του Χαρίλαου Τρικούπη να του δίνει μόνο 500 δραχμές το μήνα.

Οι ευεργέτες μας, δεκαπέντε στο σύνολο, για την Πατρίδα τους τότε έδωσαν και την ψυχή τους. Όμως, οι Ελλαδίτες πολιτικοί, ρε αχάριστοι – τύπου Κατρουγκαλου – Βρούτση, Χατζηδάκη, κ.λ.π., – δεν είχαν ποτέ ανθρώπινη συμπεριφορά προς τα αδέλφια τους Βορειοηπειρώτες!

Λίγοι είναι οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, όπως ο Άγγελος Συρίγος, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος…, με ευαισθησία προς τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, που σήμερα ενδιαφέρονται, ασκούν έντονα πίεση, ο καθένας με τον τρόπο του, για να λυθεί το ασφαλιστικό ζήτημα μας.

Εμείς, οι Βορειοηπειρώτες δεν απλώνουμε χέρι, δεν παρακαλάμε. Δεν είμαστε τεμπέληδες, ούτε ζητιάνοι. Είμαστε εργατικοί και πετυχημένοι. Απλά, θέλουμε την σωστή, ανθρώπινη αντιμετώπιση, όπως μας αξίζει. Την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας μας ζητάμε.

Έδωσαν με το τσουβάλι στο Ελληνικό Δημόσιο οι ευεργέτες μας, για να μη μας δίνουν σήμερα τα αδέλφια μας, οι Ελλαδίτες, ούτε με το σταγονόμετρο.

Διασαφήνιση: – Στα όσα λέμε, γράφουμε, να μην εννοεί κανείς ποτέ και με τίποτε την Ελλάδα, την Πατρίδα μας, μα τον Ελλαδίτη! Σε αυτόν ασκούμε δριμύτατη κριτική.  

30/06/2020

Σχετικά άρθρα: