Παραιτήθηκε ο Zaev από Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος μετά την νέα ήττα και στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών

Παραιτήθηκε ο Zaev από Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος μετά την νέα ήττα και στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις που δρομολογούνται στη Βόρεια Μακεδονία, μετά την συντριπτική ήττα που υπέστη το κυβερνών κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του Zoran Zaev στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες, Κυριακή.

Ο Zoran, αργά χθες το βράδυ δήλωσε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για την ήττα του κόμματός του και παραιτείται από πρωθυπουργός της χώρας και από αρχηγός του κόμματός του.

«Μαζί με τους πολίτες φέραμε την ελευθερία και τη δημοκρατία και όταν υπάρχει δημοκρατία υπάρχει ευθύνη. Παραιτούμαι από πρωθυπουργός της  Βόρειας Μακεδονίας και από πρόεδρος της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης» δήλωσε ο Zaev.

Ο αρχηγός του SDSM, Zoran Zaev, συνεχάρη την Danela Arsovska για τη νίκη της ως δημάρχου των Σκοπίων και ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για την ήττα στις εκλογές.

Ακόμα και σε τέτοιες συνθήκες, παραμένω στην άποψη ότι δεν πρέπει να γίνουν πρόωρες βουλευτικές εκλογές», είπε ο Zaev, προσθέτοντας ότι θα παραμείνει μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση. Ανακοίνωσε ότι παραμένει προσηλωμένος στο κόμμα και το επόμενο διάστημα.

«Υπάρχουν δυόμισι μοναδικά χρόνια δουλειάς και οικονομικής επιτυχίας που θα ωφελήσουν όλο τον λαό μας και τη χώρα. Θα μείνω σε αυτή την περίοδο για να βοηθήσω στην αναδιοργάνωση της νέας κυβέρνησης, με μια προοδευτική πλειοψηφία που έχει και υπάρχει, και μπορεί να αυξηθεί. «Προσωπικά, ως άνθρωπος, είμαι μέρος του SDSM και του προοδευτικού λαού και παραμένω στην πρώτη γραμμή», είπε ο πρωθυπουργός.

Είπε ότι είναι περήφανος που έφερε τη Βόρεια Μακεδονία στο ΝΑΤΟ και πιστεύει ότι σε λίγους μήνες έχουμε την ευκαιρία να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Ανέφερε επίσης την επιτυχή απογραφή, προτού εκφράσει την απογοήτευση που ήταν μια ορατή συμμαχία μεταξύ ανθρώπων που βρέθηκαν στη Συνέλευση στις 27 Απριλίου σε αντίπαλες πλευρές.

«Είναι καιρός οι πολίτες να στηρίξουν τους πολιτικούς που παίρνουν δύσκολες αποφάσεις», είπε ο Zaev.

Ο νυν δήμαρχος Petre Silegov συνεχάρη επίσης τη Danela Arsovska, μια ανεξάρτητη υποψήφια που υποστηρίζεται από το VMRO-DPMNE, για τη νίκη της.

«Ευχαριστώ την οικογένειά μου, την υπέροχη ομάδα με την οποία περάσαμε τέσσερα χρόνια στα Σκόπια και όπου χτίσαμε ανεξίτηλα ίχνη, τις λεωφόρους, τις γέφυρες, τις αποβάθρες και τις πράσινες στέγες μας που κανείς δεν μπορεί να σβήσει. Θα είμαστε εδώ με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις για να συνεχίσουμε τον αγώνα για τα Σκόπια», δήλωσε ο Silegov σε συνέντευξη Τύπου στα κεντρικά γραφεία του SDSM.

Ο Zoran Zaev είναι πρωθυπουργός της χώρας από τον Μάιο του 2017 και αρχηγός του SDSM από το 2013.

Στον χθεσινό δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, το κόμμα του Zoran Zaev υπέστη μεγάλη ήττα, τόσο στον μητροπολιτικό δήμο των Σκοπίων, όσο και σε όλους τους άλλους μεγάλους δήμους της χώρας, στους οποίους στήθηκαν κάλπες για τον δεύτερο γύρο.

Ο μεγάλος νικητής των δημοτικών αυτών εκλογών ήταν το δεξιό αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE, ο αρχηγός του οποίου, Hristijan Mickovski, αργά χθες το βράδυ δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Zoran Zaev απώλεσε την εμπιστοσύνη των πολιτών και υποστήριξε πως στη χώρα συντρέχουν πλέον οι προϋποθέσεις για πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

«Πολλοί μας αμφισβήτησαν, αλλά η ελπίδα κυριάρχησε. Η “Μακεδονία” πρέπει να αλλάξει και οι αλλαγές ξεκινούν σήμερα. Όλοι ονειρευόμαστε για ένα καλύτερο μέλλον. Σήμερα, όμως, αρχίζουμε να αλλάζουμε την εικόνα της χώρας και αρχίζουμε το έργο μας για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και τη διασφάλιση του μέλλοντος μας. Είμαι ευγνώμων σε όλους τους πολίτες που μας ψήφισαν και σε αυτούς που δεν μας ψήφισαν, την υποστήριξη των οποίων θα συνεχίσουμε να αναζητούμε. Περάσαμε πολλή αναταραχή αλλά άξιζε τον κόπο» δήλωσε ο Mickocki.

Η παρούσα κυβέρνηση έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έστω και ισχνή (υποστηρίζεται από 62 βουλευτές εκ των 120 που αριθμεί το νομοθετικό σώμα της χώρας). Ως εκ τούτου, το μεγαλύτερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, το SDSM, σε συνεννόηση  με τους κυβερνητικούς του εταίρους μπορεί να ορίσει νέο πρωθυπουργό, ο οποίος θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Όμως δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο κάποιο – ή κάποια – μικρότερα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού να άρουν την εμπιστοσύνη τους στην παρούσα κυβέρνηση και να “μεταπηδήσουν” στην αντιπολίτευση και στο VMRO-DPMNE, το οποίο, στην περίπτωση αυτή θα μπορούσε να ηγηθεί ενός νέου κυβερνητικού σχήματος, άνευ εκλογών.

Σε περίπτωση που δεν “ευοδωθεί” κανένα από τα παραπάνω δύο σενάρια, τότε μένει να προκηρυχθούν στη χώρα πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, 100 ημέρες πριν τη διεξαγωγή των εκλογών πρέπει να σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι από σήμερα η Βόρεια Μακεδονία έχει κυβέρνηση υπό παραίτηση.

Τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου

Στις χθεσινές εκλογές κρίθηκαν συνολικά 44 δήμοι, όπως και ο μητροπολιτικός δήμος των Σκοπίων των 700.000 κατοίκων, στον οποίο  η ανεξάρτητη υποψήφια, Danela Arsovska, που υποστηρίχθηκε ωστόσο ανοιχτά από το VMRO-DPMNE, επικράτησε με 14 ποσοστιαίες μονάδες του απερχόμενου δημάρχου των Σκοπίων και εκ νέου υποψηφίου του SDSM, Petre Silegov.

Το VMRO-DPMNE επικράτησε ακόμη και σε άλλους μεγάλους δήμους της χώρας, όπως στα Bitola (Μοναστήρι) και Οχρίδα, ενώ στο Kumanovo, τον δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της χώρας, επικράτησε ο “αντάρτης” του SDSM και νυν δήμαρχος, Maxim Dimitrievski, ο οποίος επικράτησε του υποψηφίου του SDSM Oliver Ilievski. Ο Dimitrievskci δεν έλαβε αυτή τη φορά το χρίσμα του SDSM και κατέβηκε ως ανεξάρτητος υποψήφιος, κάτι που οδήγησε στη διαγραφή του από το κόμμα.

Στο αλβανικό  αλβανικό πολιτικό “στρατόπεδο”, το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία, το DUI, του Ali Ahmeti έχασε στον μεγαλύτερο “αλβανικό” δήμο της χώρας, στο Τέτοβο, όπου  η υποψήφια του, Teuta Arifi  ηττήθηκε από τον αρχηγό του μικρότερου συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος “BESA” , Bilal Kasami. Ωστόσο, το κόμμα του Ali Ahmeti κέρδισε στη Στρούγκα, ενώ έχασε, όπως ήταν αναμενόμενο, στο Gostivar.

ibna.gr

Πηγή: skopjenews, nezavisen.

Σχετικά άρθρα: