«Δεν υπάρχει αλλού πουθενά ΔΕΡΟΠΟΛΗ στον πλανήτη…»

«Δεν υπάρχει αλλού πουθενά ΔΕΡΟΠΟΛΗ στον πλανήτη…»

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ

(Σηκώθηκε όλη η Μόσχα στο ποδάρι…).

Μας ξάφνιασε πρόσφατα η πρωτότυπη λάμψη της παραδοσιακής δροπολίτικης ενδυμασίας, σε εκπληκτική φωτογραφία, που αναρτήθηκε στο fb, κι έκανε το γύρο του κόσμου. Στο άψε – σβήσε ήρθε και κάθισε στο νου μας το σχόλιο που ακολουθεί:

«Όταν ανέβαιναν στη σκηνή του Λαογραφικού Φεστιβάλ τ’ Αργυρόκαστρου οι πανέμορφες Δροπολίτισσες, φορεμένες με την παραδοσιακή νυφική ενδυμασία, μέσα στο αρχαίο Κάστρο, σηκώνονταν όρθιοι, στο πόδι, όλοι οι θεατές και χειροκροτούσαν θερμά…»

Μέχρι αυτού η μνήμη μας…!!!

Ο περίεργος εγκέφαλος του καλού μας φίλου, Φώτη Χρήστου, που σέβεται κι εκτιμάει τις δροπολίτικες αξίες από τα μαθητικά του χρόνια, που φιλοξενήθηκε στο Τεριαχάτι κι έζησε από κοντά την αρχοντιά της δροπολίτικης οικογένειας, διατηρεί ατόφιο, από ακοή η ανάγνωση, εγκωμιαστική αφήγηση και στην αναφέρει:

«Δεν υπάρχει αλλού πουθενά Δερόπολη στον πλανήτη…! Σε κανένα άλλο σημείο του κόσμου, δεν μπορείς να βρεις παρόμοια περιοχή. Κυρίως με τέτοια παραδοσιακή ενδυμασία.

Διοργανωνόταν παλιά Λαογραφικά Φεστιβάλ στη Μόσχα, όπου συμμετείχαν όμιλοι απ’ όλες τις τότε Δημοκρατικές Χώρες. Σε ένα απ’ αυτό συμμετείχε και η Αλβανία, με τη Φατιμέ Σοκόλι και πολλούς άλλους καλλιτέχνες άλλους… Η ραψωδός, που να ‘πινε νερό, μπροστά στο Δροπολίτικο Μεγαλείο! Όταν ξεχύθηκε πάνω στη σκηνή η Δροπολίτικη ομορφιά, βγήκαν οι νιφάδες στο χορό, σηκώθηκε όλη η Μόσχα στο ποδάρι!».

Αυτή η ιστορία πριν το ’60, προφανώς.

Πριν η «ισχυρή» Σοσιαλιστική Αλβανία πάρει την απόφαση, «να φάει και χόρτο», αλλά τη Ρεβιζιονιστική Σοβιετική Ένωση, να μην την ακολουθήσει στην «προδοτική» πορεία της…

Σχετικά άρθρα: