ΠΟΡΤΡΕΤΟ «ΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΟ» ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗ ΨΥΧΗ

ΠΟΡΤΡΕΤΟ «ΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΟ» ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗ ΨΥΧΗ

Είναι δύσκολο το πορτρέτο. Το στήσιμό του με λόγο, με χρώματα ή με σκάλισμα. Πρέπει να πετύχεις συγχρόνως στο ακέραιο πολλά πράγματα. Βασικά πρέπει να πετύχεις την ουσία, που είναι η ψυχολογία του επιλεγμένου ατόμου κι όχι μόνο.

Όταν δημοσίευσα το κείμενο «Διάλογος μ’ ένα πορτρέτο» – με τη «γιαγιά» – το ποιοτικό, για να μην πω το κορυφαίο έργο του Γιώργου Τζούμπα, γνώστης των καλλιτεχνικών αξιών, μού σύστηνε τότε κι έναν άλλο αξιόλογο ζωγράφο, που φημίζεται, διακρίνεται στο είδος αυτό: Τον Οδυσσέα Σέλλειο.

Έστησα «καρτέρι» σαν κυνηγός και πέτυχα το «θήραμα». Μια μέρα «κινήθηκε» μπροστά στα μάτια στο facebook, ο μπάρμπα Νίκος. Το εκλεκτό πρόσωπο του ζωγράφου, που το αγάπησε και το αποθανάτισε με το χρωστήρα του.

Προσέξτε τα χείλη του. Κλειστά, αλλά μιλούν. Κουρασμένο πρόσωπο, αλλά δυναμικό. Ανήσυχο βλέμμα, που κοιτάει μακριά, που μιλάει και αυτό. Με τροχισμένο υνί η ζωή αυλάκωσε βαθιά το ρυτιδωμένο – αγχωμένο πρόσωπο του μπάρμπα – Νίκου.

Συνολική έκφραση προσώπου, παρομοίωση, που με αναγκάζει, σαν να είναι ζωντανός, να του απευθυνθώ με σεβασμό:  

 «Γεια, μπαρμπα – Νίκο!».

Σαν να με ρωτάει κι αυτός, με πόνο καρδιάς, όπως παλιά, που τον επισκεπτόμουν συχνά στο σπίτι του:

«Γιώργο, τι κάνεις;!».

 Είναι ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, ο Νίκος Ντάκος, αλλά συνάμα και μπάρμπας – υπέροχο έργο τέχνης – πορτρέτο ζωγραφικής που εκπροσωπεί.

Δεν είναι κλεισμένο πορτρέτο σε ένα σαλόνι οικίας, όπως νομίζει η Αγγελίνα, η εγγονή του μπαρμπα – Νίκου. Κι ό,τι ο ζωγράφος δεν το πουλάει. Ο παππούς της – πετυχημένο έργο τέχνης του συζύγου της – είναι πλέον «τοποθετημένο» σε κάθε ευαίσθητη ψυχή, όσων ξέρουν να κρίνουν και αισθάνονται τη ζωγραφική.

Υστερόγραφο: 
 
Η Αγγελίνα βοηθάει με νέα στοιχεία, ρίχνει άπλετο φως. Λέει ότι το πορτρέτο του παππού της έγινε εκ του φυσικού, το 1989, σε δυο συνεδρίες των 50 λεπτών! Δηλαδή πόζαρε ο παππούς. Λίγους μήνες μετά έφυγε από τη ζωή. Είχε καταχωνιάσει το πορτρέτο αυτό ανάμεσα σε πολλά άλλα του συζύγου της μέσα σε παλιά μπαούλα και βρέθηκε το 2004.

Σχετικά άρθρα: