Προσοχή στα θρησκευτικά μνημεία που καταρρέουν

Προσοχή στα θρησκευτικά μνημεία που καταρρέουν

(Ξεσυνέρια στην Βόρειο Ήπειρο, στον τόπο που αγαπάμε)

Η ξεσυνέρια είναι στη φύση του ανθρώπου. Μιμείται, αντιγράφει, στην πορεία της ζωής του. Ότι κάνει ο διπλανός, θέλει να το κάνει και αυτός.

Είδε ο Γοραντζινός το Δερβιτσώτη, το γείτονά του να φτιάχνει δρόμο, ακούγεται ως το χωριό του ο θόρυβος της εθελοντικής δουλειάς, ανασκουμπώθηκε κι αυτός.

«Έβαλαν» μια φωνή τα άτομα που ανέλαβαν την πρωτοβουλία και ανταποκρίθηκαν οι συγχωριανοί τους. Στήριξαν την πρωτοβουλία, συγκέντρωσαν το απαιτούμενο χρηματικό ποσό.

Κι έπιασαν δουλειά αμέσως πάνω στα Ραβένια, ο ένας μετά τον άλλο: ο κτίστης, ο ξυλουργός, ο μάστορας της σκεπής…  Στα χαλάσματα, στα κάποτε δωμάτια που είχαν την ονομασία των γειτονικών χωριών,  δεσπόζει τώρα ένα υπέροχο, ευρύχωρο δωμάτιο υποδοχής. Οντάς με τα όλα του. Τον βλέπεις – λένε – και χαίρεσαι. Ανοίγει η καρδιά σου!

Η σκυτάλη πέρασε και στο επόμενο χωριό, στη Βάνιστα, στο «Μικρό Παρίσι». Αγόρασαν οι Βανιστιώτες ξυλεία, την μετέφεραν στο Μοναστήρι, ξεπλάκωσαν τη χαλασμένη σκεπή που δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στον εσωτερικό χώρο και την ανακαίνισαν.

… Σαν να είχαν κάνει συμφωνία οι κάτοικοι των τριών γειτονικών χωριών για να πιάσουν δουλειά, να προσέξουν αυτή τη φορά τα θρησκευτικά μνημεία τους που καταρρέουν. 

Σχετικά άρθρα: