Πρόεδρος Τουρκοκυπρίων: Στόχος των ελληνοκυπριακών όπλων είναι οι Τούρκοι

Πρόεδρος Τουρκοκυπρίων: Στόχος των ελληνοκυπριακών όπλων είναι οι Τούρκοι

Ο πρόεδρος των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ αντέδρασε στην επίδειξη δύναμης των Ελληνοκυπρίων στη στρατιωτική παρέλαση.

Ο Τατάρ, ενοχλημένος από τη στρατιωτική παρέλαση, δήλωσε: «Αυθαίρετα άλλαξαν την ημέρα ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας την 1 Οκτωβρίου, ακόμη και αυτό είναι μια ένδειξη ότι η  Κυπριακή Δημοκρατία έχει μετατραπεί σε ελληνικό κράτος και οι στόχοι των όπλων είναι η ΤΔΒΚ(Κατεχόμενη Κύπρος) και η Τουρκία», είπε.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Hürriyet «Η ελληνοκυπριακή διοίκηση παρουσίασε τα οπλικά της συστήματα με παρέλαση, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, κατά τη διάρκεια τελετών  της 61ης επετείου της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία καθιερώθηκε το 1960, όταν εκδίωξαν τους Τούρκους με όπλα», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

 Ο Ερσίν Τατάρ επισήμανε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ιδρύθηκε στις 16 Αυγούστου, λέγοντας: «Αυθαίρετα άλλαξαν την ημέρα της ίδρυσής της σε 1 Οκτωβρίου, ακόμη και αυτό είναι ένδειξη ότι η δημοκρατία έχει μετατραπεί σε ελληνικό κράτος, και οι στόχοι  των όπλων είναι η κατεχόμενη Κύπρος και η Τουρκία».

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, «ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Αρχηγός ΓΕΣ Κωνσταντίνος Φλώρος παρευρέθηκαν στην επέτειο ίδρυσης των Ελληνοκυπρίων».

Στην ομιλία του στην παρέλαση, ο Ελληνοκύπριος ηγέτης Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι θα ήθελε να δει Τουρκοκύπριους ανάμεσά τους στις επόμενες επετείους για την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι ελληνικές σημαίες ξεχώρισαν περισσότερο στην παρέλαση, σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ο Τατάρ αντιδρώντας με σκληρότητα στην ομιλία του Νίκου Αναστασιάδη, σύμφωνα με το δημοσίευμα,  επανέλαβε την πρόταση της Τουρκίας «περί δύο κρατών στην Κύπρο»:

 «Τα γεγονότα στην Κύπρο είναι σαφή και δεν είναι δυνατόν να επιστρέψουμε στο 1960. Ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί συμφωνία είναι να έχουμε δύο ξεχωριστά κυρίαρχα κράτη. Αυτή είναι η πρόταση λύσης που βασίζεται στην ύπαρξή της. Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω από αυτήν την πρόταση», είπε.

aksam.com.tr/ echedoros-a.gr

Σχετικά άρθρα: