ΠΩΣ ΠΡΟΕΚΥΨΕ Η ΙΔΕΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΟΔΗΓΟΥ

ΠΩΣ ΠΡΟΕΚΥΨΕ Η ΙΔΕΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΟΔΗΓΟΥ

Η επίσκεψη επιτελείου της ΟΥΝΕΣΚΟ, στο επαρχείο Κάτω Δρόπολης, την περίοδο που υπηρέτησα σαν προϊστάμενος δημοσίως σχέσεων, δεν ήταν άστοχη.  

Καθίσαμε για καφέ σε σημείο, απ’ όπου οι φίλοι έβλεπαν άνετα αρκετά χωριά της περιοχής.

Ο Καναδός, μ’ εύστροφο νου και έξυπνο μάτι, μόλις αντίκρισε την καταπληκτική εικόνα που πρόβαλε μπροστά του, γυρίζει και μου λέει:

– Γύρισα όλο τον πλανήτη, όμως αυτή το τοπίο, που έχω μπροστά μου τώρα, δεν το συνάντησα πουθενά. Σε κανένα άλλο σημείο του κόσμου. Ωραία τα πέτρινα χωριά… Τοποθετημένα τόσο όμορφα και τόσο κοντά το ‘να με τ’ άλλο… Όλα μαζί μοιάζουν με πίνακα ζωγραφικής…

Εικόνα (18)

– Μπορείτε να βοηθήσετε στον καλλωπισμό τους; Αυτή η ζωγραφιά να γίνει πιο ελκυστική – του είπα, χωρίς να πολυσκεφτώ.

– Αυτός είναι ο στόχος μας. Να βρούμε κοινά σημεία σύγκλισης. Να μας δώσετε συγκεκριμένα σχέδια και προτάσεις.

– Τι σχέδια και προτάσεις; – αναρωτήθηκα μέσα μου. Τότε το φουκαριάρικο  επαρχείο, δεν διέθετε ούτε μια φωτογραφία, στο αρχείο του. Τίποτα!

Εκείνη τη στιγμή, εντελώς αυθόρμητα, μου δημιουργήθηκε η ιδέα προετοιμασίας κι έκδοσης Τουριστικού Οδηγού της περιοχής. Σαν η πιο κατάλληλη εκδοχή προβολής κι ανάδειξης των αξιών του τόπου μας;!

Σε επισήμους, που θα επισκέπτονται τα γραφεία μας, εκτός των άλλων, να δωρίζουμε και Τουριστικό Οδηγό… Να παίρνουν οι επισκέπτες χειροπιαστό υλικό μαζί τους.

Με τη φωτογραφική μηχανή στον ώμο και το σημειωματάριο παραμάσκαλα, ξεκίνησα το κουραστικό κι όμορφο ταξίδι στον τόπο μου.

Πάτησα ένα – ένα σχεδόν όλα τα παραδοσιακά πολιτιστικά μνημεία της περιοχής…

Σκαρφάλωσα στο «Βράχο της Νύφης», επισκέφτηκα το Θέατρο της Δρυϊνουπόλως, κατέβηκα σκαλί – σκαλί  το Σπήλαιο της Σκοτεινής…

Συμπερίλαβα στο αρχείο μου: μύθους, πηγάδια, θρησκευτικά μνημεία, κούλες, παραδόσεις, αρχαία, πέτρινα γιοφύρια …

Σκόρπια, έτσι όπως είναι τα τουριστικά μνημεία, δεν μπορούσα εύκολα ούτε εγώ να καθορίσω τον επακριβώς, σωστό αριθμό.

Όταν τοποθετήθηκαν όμορφα κι ωραία σε Λεύκωμα, μόνο τότε αντιλήφθηκα το μεγαλείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Για την ολοκλήρωση αυτού του έργου, που άξιζε πραγματικά τον κόπο, δεν στηρίχθηκα μόνο στις δυνάμεις μου. Ζήτησα βοήθεια κι από γνώστες, αξιόλογα πρόσωπα του χώρου μας. Όπως από το Λευτέρη Κοντό, τον Παναγιώτη Σιούκουρα και τον Βλαδίμηρο Κυριάκη.

Γίναμε παραγωγική ομάδα, αποτελούμενη από τέσσερα υπεύθυνα άτομα. Όλα γνώστες της βαθιάς ρίζας του πολιτισμού και της παράδοσής μας.

Τα 1500 αντίτυπα που εκδώσαμε τότε, διανεμήθηκαν στους Πέντε Ηπείρους. Έφτασαν μέχρι την Αμερική…

Τίθεται καθήκον η επανέκδοση του Τουριστικού Οδηγού της περιοχής. Ανανεωμένος πλέον με πλούσιο έγγραφο περιεχόμενο και εκλεκτό φωτογραφικό υλικό απ’ όλο το Δήμο Δρόπολης και Πωγωνίου …

Σχετικά άρθρα: