Πώς η Ρωσία έχει de facto αναγνωρίσει το Κόσοβο;

Πώς η Ρωσία έχει de facto αναγνωρίσει το Κόσοβο;

-Συμφεροντολογική στάση απέναντι στη σύμμαχο Σερβία-

Άρθρο γνώμης του Δρ Orhan Dragas, μέλους του Διεθνούς Ινστιτούτου Ασφάλειας, δημοσιεύει η ιστοσελίδα Euractiv. Αναφέρεται στη  πιθανότητα αναγνώρισης του Κοσόβου από τη Μόσχα.

Στο άρθρο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι όταν υπάρχουν τόσα πολλά μηνύματα που δείχνουν ότι η Ρωσία θα αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο επειδή επιδιώκει παρόμοια αναγνώριση για το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, παύουν πλέον κάποια μηνύματα να είναι συμπτώσεις.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας θεωρεί οπωσδήποτε το Κοσσυφοπέδιο ανεξάρτητο κράτος. Συμπεριέλαβε το Κοσσυφοπέδιο στη λίστα των χωρών, των οποίων οι πολίτες ήρθαν να πολεμήσουν στο πλευρό της Ουκρανίας, μαζί με την Πολωνία, τη Βρετανία, την Αμερική και περίπου εξήντα άλλες χώρες από όλο τον κόσμο. Όλοι τους είναι διεθνώς αναγνωρισμένοι και είναι μέλη του ΟΗΕ.

Η Σερβία δεν βρίσκεται στη λίστα, ούτε ως προσθήκη ή εξήγηση στο όνομα του Κοσόβου, ούτε καν σε υποσημείωση με αστερίσκο. Δεν είναι η πρώτη φορά που το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αντιμετωπίζει το Κοσσυφοπέδιο με απόλυτο σεβασμό, όπως αξίζουν διεθνώς αναγνωρισμένες χώρες.

Στην αρχή της επίθεσης κατά της Ουκρανίας, πίσω από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Άμυνας, Στρατηγό Igor Konashenkov, για μέρες κατά τις ενημερώσεις του, υπήρχε ένας χάρτης της Ανατολικής Ευρώπης με ξεκάθαρα σχεδιασμένα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου ως χωριστού κράτους.

Πιστεύουμε ότι το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας είναι ένας πολύ σοβαρός θεσμός και δεν επιτρέπει λάθη, προχειρότητα και απροσεξία, ειδικά όταν οι δυνατότητές του κινητοποιούνται στο μέγιστο και όταν ηγείται αξιοσημείωτης κλίμακας εισβολής σε μεγάλη , κυρίαρχη γειτονική χώρα.

Δεν πιστεύουμε καν ότι υπάρχει ένα κενό επικοινωνίας μεταξύ των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών, όπου οι στρατηγοί δεν χρειάζεται να γνωρίζουν όλες τις λεπτομέρειες της εξωτερικής πολιτικής της χώρας τους.

Πρόκειται για κορυφαία γραφειοκρατικά εξαρτήματα του μηχανισμού ενός τεράστιου κράτους και δεν υπάρχει χώρος για λάθη εκεί, ειδικά όταν όλος ο κόσμος παρακολουθεί.

Εδώ, υποστηρίζουμε ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει θεμελιωδώς το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητο κράτος χωρίς να το ανακηρύξει. Τα δύο «λάθη» του Υπουργείου Άμυνας είναι απλώς η συνέχεια μιας μεγάλης λίστας χειρονομιών, συμπεριλαμβανομένης της δήλωσης της ανώτατης πολιτικής ηγεσίας, που δείχνει ότι η Μόσχα θεωρεί το Κοσσυφοπέδιο ανεξάρτητη χώρα, ειδικά όταν θέλει να επωφεληθεί από μια τέτοια στάση υπέρ των εδαφικών της κατακτήσεων. 

Το πιο σημαντικό, δεν ήταν οι πολυάριθμες προηγούμενες αναγνωρίσεις της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, οι οποίες προήλθαν κυρίως από τη Δύση. Στη Δύση, πολλά βλέμματα εστιάζονται στα πέντε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) που δεν έχουν αναγνωρίσει ακόμη την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου (Ισπανία, Σλοβακία, Ρουμανία, Ελλάδα και Κύπρος).

Η ουκρανική κρίση έχει ενθαρρύνει πολλούς να αυξήσουν την πίεση πάνω τους, ελπίζοντας να μειώσουν τις διαφορές μεταξύ των δυτικών συμμάχων, τουλάχιστον σε αυτό το θέμα. Αλλά η χώρα που βρίσκεται πιο κοντά στην αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου δεν είναι κανένας από τους δύο αλλά η Ρωσία.

Κανένας από αυτούς δεν έχει νέους λόγους να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, αλλά η Ρωσία έχει. Η ανεξαρτησία μιας χώρας πρέπει να εκφράζεται με γραπτή απόφαση στην οποία αυτή η αναγνώριση είναι ρητή και ξεκάθαρη.

Η Ρωσία θα το κάνει επίσης πολύ πριν από τις πέντε  «ανυπάκουες» χώρες της ΕΕ. Δεν έχει σημασία ότι το Κοσσυφοπέδιο, από την αρχή της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, υποστηρίζει σθεναρά τον ουκρανικό λαό και την Ουκρανία, η οποία δεν το αναγνωρίζει ως κράτος. Στο μεταξύ, η Σερβία είναι η χαμένη…

ΠΗΓΗ: Euractiv How Russia de facto recognised Kosovo

hellasjournal.com

Σχετικά άρθρα: