Πώς «ναυάγησαν» οι Νορβηγοί στην Αλβανία

Πώς «ναυάγησαν» οι Νορβηγοί στην Αλβανία

Σταύρος Γριμάνης

Το πρώτο πλωτό φωτοβολταικό των Statkraft και Ocean Sun, που ξεκίνησε τη λειτουργία του αρχές του μήνα, μισοβυθίστηκε- Τα αίτια και οι κινήσεις των δύο εταιρειών

Στις αρχές του μήνα και συγκεκριμένα στις 2 Ιουνίου έγινε με κάθε επισημότητα η έναρξη της λειτουργίας της πρώτης από τις τέσσερις πλωτές μονάδες φωτοβολταικών, στη λίμνη Banja της Αλβανίας. Η εξέλιξη χαρακτηρίστηκε «ορόσημο» για τη γείτονα χώρα, αλλά και για τις δύο εταιρείες που το ανέλαβαν και το υλοποίησαν. Δύο εταιρείες που τόσο όσον αφορά το μέγεθος, όπως η νορβηγική Statkraft, όσο και την εμπειρία στη συγκεκριμένη τεχνολογία όπως η επίσης νορβηγική Ocean Sun, αποτελούν «εγγύηση», ενώ η πρώτη έχει και μακρά παρουσία στην Αλβανία από το 2007.

Για αυτό, άλλωστε, το πλωτό φωτοβολταϊκό τοποθετήθηκε στην λεκάνη Banja, όπου η Stakraft λειτουργεί ήδη υδροηλεκτρικό εργοστάσιο ισχύος 72 MW.

«Είναι ένα μεγάλο ορόσημο σε ένα καινοτόμο πλωτό ηλιακό έργο και είναι συναρπαστικό να βλέπουμε το εργοστάσιο να ζωντανεύει και να παρέχει επιπλέον παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας στην Αλβανία. Ανυπομονούμε για τα συγκεκριμένα αποτελέσματα ώστε να αξιολογήσουμε τις δυνατότητες για περαιτέρω επέκταση αυτής της τεχνολογίας », είχε δηλώσει στα «εγκαίνια» ο Διευθύνων Σύμβουλος της Statkraft, Christian Rynning-Tønnesen.

Το πρώτο μέρος του έργου περιλαμβάνει 1536 ηλιακά πάνελ, – και επιπλέον, 160 πάνελ που έχουν τοποθετηθεί στην ξηρά για σύγκριση και τεκμηρίωση της ψύξης στα πλωτά-, έχει εγκατεστημένη 500 kWp και καλύπτει μια έκταση σχεδόν 4,000 τετραγωνικών μέτρων. Όπως είχε τονίσει μάλιστα ο ιδρυτής και CEO της Ocean Sun Børge Bjørneklett «καταφέραμε να τοποθετήσουμε σχεδόν 1600 ηλιακούς συλλέκτες με ταχύτητα ρεκόρ. Ανυπομονούμε για το δεύτερο στάδιο  κατά το οποίο θα εγκαταστήσουμε τρεις επιπλέον πλωτήρες».

Με βάση το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, κατά το δεύτερο φετινό εξάμηνο προβλέπεται ότι θα εγκατασταθούν επιπλέον τρεις πλωτές μονάδες, με ισχύ 1,5 MWp.

Τη συγκεκριμένη τεχνολογία πλωτών φωτοβολταικών έχει κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και αναπτύξει η Ocean Sun, που υποστηρίζει ότι είναι κατάλληλη για οποιαδήποτε περίσταση, δηλαδή για εγκατάσταση σε λίμνη, σε φιόρδ ή ακόμη και στην ανοιχτή θάλασσα. Κάθε μονάδα αποτελείται από έναν πλωτό δακτύλιο και μια λεπτή μεμβράνη. «Σε συνδυασμό με την ψύξη των πάνελ από το νερό, αυτή η μεμβράνη και η μεγάλη περιοχή καθιστούν  την ιδέα μοναδική» όπως τονίζεται, ενώ επισημαίνεται ότι «παρόλο που η μεμβράνη έχει πάχος μόνο μερικά χιλιοστά, μπορεί εύκολα να αντέξει το βάρος των ηλιακών συλλεκτών και του προσωπικού που εκτελεί εργασίες εγκατάστασης ή συντήρησης».

Το πρόβλημα με το “floater” και η βύθιση

Λίγες ημέρες, όμως, μετά την έναρξη λειτουργίας και συγκεκριμένα στις 9 Ιουνίου το project άρχισε να… μπάζει νερά. Με αποτέλεσμα ο πλωτός δακτύλιος και δύο συνδεδεμένες φορτηγίδες να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και το έργο να έχει μισοβυθιστεί στον υδροηλεκτρικό ταμιευτήρα.

Σύμφωνα με τον Ocean Sun, υπήρξε ένα πρόβλημα με το «floater»,- τον μεγάλο πλωτό δακτύλιο που συνδέεται με τη μεμβράνη-, με την εταιρεία να κάνει λόγο για «σοβαρή ζημιά με αποτέλεσμα τη μερική βύθιση».  Η κινητοποίηση, βέβαια, ήταν άμεση και όπως αναφέρεται «η διάσωση των μεγάλων και ακριβών εξαρτημάτων, συμπεριλαμβανομένων των ηλιακών συλλεκτών, συνεχίζεται και η εταιρεία συνεργάζεται στενά με τη Statkraft για την πλήρη αποξήλωση της κατεστραμμένης μονάδας, αλλά και για να προσδιορίσει τους λόγους και τις συνέπειες του συμβάντος».  Το Σάββατο σε νεώτερη δήλωση της Ocean Sun τονιζόταν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η εργασία για τη μεταφορά των κατεστραμμένων εξαρτημάτων στην ξηρά. 

«Παρά το περιστατικό αυτό, η Ocean Sun παραμένει πλήρως αφοσιωμένη και σίγουρη για την βασική τεχνολογία, η οποία έχει αποδειχθεί με επιτυχία σε αρκετά πιλοτικά έργα», όπως υποστήριξε η νορβηγική εταιρεία. Ούτε εκείνη, ούτε και η Statkraft, όμως, σχολίασαν τις πιθανές επιπτώσεις για το δεύτερο σκέλος του project.

Το σίγουρο είναι ότι τα πλωτά φωτοβολταικά αποτελούν μια νέα, εφαρμοσμένη και πολλά υποσχόμενη τεχνολογία. Δεν μπορούν όμως να αποκλειστούν και οι αστοχίες, είτε αυτές έχουν να κάνουν με τα υλικά είτε και με τη δομή της πατενταρισμένης λύσης της Ocean Sun…

newmoney.gr

Σχετικά άρθρα: