Ράμα: Δεν βλέπει «κανένα λόγο ανησυχίας» για την αγορά κινεζικών όπλων από τη Σερβία

Ράμα: Δεν βλέπει «κανένα λόγο ανησυχίας» για την αγορά κινεζικών όπλων από τη Σερβία

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα δήλωσε ότι δεν βλέπει κανένα λόγο να ανησυχεί για τον εξοπλισμό της Σερβίας με κινεζικά όπλα εν μέσω της εισβολής της ρωσικής συμμάχου της στην Ουκρανία.

Ο Ράμα ρωτήθηκε από δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Βερολίνο αυτή την εβδομάδα. Η ερώτηση έγινε αφού αναφέρθηκε ότι το Βελιγράδι παρέλαβε το Σάββατο (9 Απριλίου) ένα φορτίο κινεζικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς FK-3, οδομεταφερόμενων, εδάφους-αέρος και οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών Ch-92.

«Δεν βλέπω κανέναν λόγο να ανησυχούμε για τον εν λόγω οπλισμό και σήμερα πιστεύω ότι είναι πιο σημαντικό να φυσήξει ο άνεμος της ειρήνης και να κρατήσουμε τα Δυτικά Βαλκάνια ενωμένα όσο το δυνατόν περισσότερο», δήλωσε ο Ράμα.

«Δεν βλέπω πώς ένα σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας μπορεί να μας ανησυχεί», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι η Σερβία έχει κάνει κάποια «ενθαρρυντικά βήματα» όσον αφορά τη στάση της απέναντι στη Ρωσία. Μέχρι σήμερα, η Σερβία έχει αρνηθεί να συμμορφωθεί με τις κυρώσεις της ΕΕ.

Η αγορά συμφωνήθηκε το 2019 και ακολούθησαν προειδοποιήσεις -που έμειναν ασχολίαστες- από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς τη Σερβία να ευθυγραμμίσει τον στρατιωτικό της εξοπλισμό με αυτόν της ΕΕ.

Αυτό έρχεται μετά την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Σερβίας με ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα, καθώς και κινεζικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα και άλλα βαρέα όπλα τα τελευταία χρόνια.

Ο ισχυρότερος σύμμαχος της Ρωσίας στην Ευρώπη, η Σερβία έχει πραγματοποιήσει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με ρωσικά στρατεύματα αντί να συμμετέχει σε περιφερειακές ασκήσεις του ΝΑΤΟ.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζάο Λιτζάν, επιβεβαίωσε ότι η παράδοση πραγματοποιήθηκε, αλλά δήλωσε ότι η παράδοση ήταν μέρος του ετήσιου σχεδίου συνεργασίας, δεν είχε στόχο τρίτους και «δεν έχει καμία σχέση με την τρέχουσα κατάσταση».

euractiv.gr

Σχετικά άρθρα: