Σήφης Βαλυράκης: Από τις φυλακές του Χότζα στο ΠΑΣΟΚ και την εξουσία – Πως χάθηκε στον Ευβοϊκό

Σήφης Βαλυράκης: Από τις φυλακές του Χότζα στο ΠΑΣΟΚ και την εξουσία – Πως χάθηκε στον Ευβοϊκό

Συγκλονισμένος ο πολιτικός κόσμος από την είδηση πως ο Σήφης Βαλυράκης, συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου, βρέθηκε νεκρός στο «Νησί των Ονείρων» έξω από την Ερέτρια. Η απόδραση από την Κέρκυρα, ο πρίγκιπας της Καμπότζης που τον έσωσε από τον Χότζα και τα σενάρια για το θάνατό του.

Ο Σήφης Βαλυράκης είναι ένας από τους πολιτικούς που συνέδεσαν το όνομα και την πορεία τους με το ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ο πρώην υπουργός έφυγε από τη ζωή στα 78 του χρόνια, το απόγευμα της Κυριακής (24.01.2021) όταν το αγαπημένο του χόμπι μετατράπηκε σε τραγωδία. Πρώτη φορά, ο άνθρωπος που κολύμπησε από την Κέρκυρα στην Αλβανία για να αποδράσει, νικήθηκε από τη θάλασσα που τόσο αγαπούσε.

Ήταν μεσημέρι Κυριακής όταν ο Σήφης Βαλυράκης πήρε το φουσκωτό του και βγήκε στ’ ανοιχτά της Ερέτριας. Δεν ήταν η πρώτη φορά, ήταν το χόμπι του να βουτάει στον Ευβοϊκό για ψαροτούφεκο.

Οι ώρες περνούσαν αλλά ο Σήφης Βαλυράκης δεν επέστρεφε. Η σύζυγός του, γνωστή εικαστικός Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη τηλεφώνησε στο λιμενικό για να εκφράσει την αγωνία της για το γεγονός πως ο πρώην υπουργός δεν επέστρεφε. Και κυρίως, δεν την είχε ενημερώσει ότι θα αργούσε.

Οι έρευνες ξεκίνησαν άμεσα. Πρώτα, βρέθηκε το φουσκωτό του, με αναμμένη τη μηχανή και δυο ψαροτούφεκά του μέσα, σχεδόν 2 ναυτικά μίλια από την Ερέτρια. Στις 21:00 παρά, ο Σήφης Βαλυράκης βρέθηκε νεκρός ένα ναυτικό μίλι μακριά από το σημείο όπου βρέθηκε το σκάφος του. Το άψυχο σώμα του βρέθηκε στο «Νησί των Ονείρων» ή Πεζονήσι όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι.

Στις έρευνες συμμετείχαν πέντε πλωτά του λιμενικού, ιδιωτικά σκάφη, ο σύλλογος ΕΣΔΔΕ από την Ερέτρια, η Ομάδα Διάσωσης Εύβοιας – Rescue Team 312, ενώ απογειώθηκε και ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού καθώς έσπευσαν άνδρες της Μονάδας Υποβρυχίων αποστολών.

Οι πρώτες πληροφορίες, όπως ανέφερε αργά το βράδυ το eviathema.gr, ήταν πως ίσως ο Σήφης Βαλυράκης γλίστρησε από το φουσκωτό του και έπεσε στη θάλασσα. Εκείνο που δεν γνωρίζουν, ακόμα, οι αρχές είναι αν ο πρώην υπουργός χτύπησε κάπου και έπεσε στο νερό ή αν αναγκάστηκε να κολυμπήσει και «έμεινε» από δυνάμεις. Δεν αποκλείεται, επίσης, όταν γλίστρησε, να χτύπησε στην προπέλα με αποτέλεσμα να τραυματιστεί. Όταν βρέθηκε, άλλωστε, είχε υποστεί ακρωτηριασμό σε δάχτυλο του αριστερού του χεριού.

Ο Σήφης Βαλυράκης και η απόδραση δια θαλάσσης

Ο Σήφης Βαλυράκης υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά και ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, καθώς βρέθηκε από τα χρόνια του ΠΑΚ δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου και διατέλεσε μέλος των κυβερνήσεών του από διάφορα πόστα, ιδιαίτερα την οκταετία 1981-1989. Είχε γεννηθεί το 1943 στα Χανιά.

Ο πατέρας του, Γιάννης υπήρξε βουλευτής της Ένωσης Κέντρου και ο ίδιος υπήρξε κορυφαίο στέλεχος της Αντίστασης στην περίοδο της επταετίας και καταζητούμενος από το καθεστώς για πολλά χρόνια, καθώς ηγήθηκε μεταξύ άλλων του ένοπλου τμήματος του ΠΑΚ και κατηγορήθηκε για βομβιστικές επιθέσεις. Συνελήφθη πρώτη φορά το 1971 και κρατήθηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ, αλλά κατάφερε ν’ αποδράσει και εντοπίστηκε εν τέλει στην οροφή ενός τρένου που είχε προορισμό τη Γιουγκοσλαβία και με το οποίο επιχείρησε να φύγει από την Ελλάδα.

Οδηγήθηκε έτσι στις φυλακές Κέρκυρας, απ’ όπου επίσης απέδρασε κι έφτασε κολυμπώντας ως την Αλβανία. Εκεί, όμως, το καθεστώς Χότζα τον συνέλαβε και τον οδήγησε σε στρατόπεδο με καταναγκαστικά έργα, θεωρώντας ότι είναι κατάσκοπος, με αποτέλεσμα να επέμβει ο πρίγκηπας της Καμπότζης – λόγω των επαφών που είχε με το μαοϊκό τόξο την εποχή εκείνη ο Ανδρέας Παπανδρέου – και ν’ αφεθεί ελεύθερος και να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Για πρώτη φορά εξελέγη βουλευτής Χανίων με το ΠΑΣΟΚ το 1977 και τελευταία το 2009, ενώ διατέλεσε διαδοχικά υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών (Οκτώβριος 1981 – Νοέμβριος 1984), υφυπουργός Πολιτισμού με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό (Ιούλιος 1985 – Ιούνιος 1988), υφυπουργός Δημόσιας Τάξης (Ιούνιος 1988 – Ιούλιος 1989 και Ιούλιος 1994 – Μάρτιος 1995) και υπουργός Δημόσιας Τάξης (Μάρτιος 1995 – Ιανουάριος 1996).

Κατά την πρώτη και δεύτερη θητεία του στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και λόγω της ακμής τότε της δράσης της «17 Νοέμβρη» είχε κατηγορηθεί από τις ΗΠΑ για συγκάλυψη των τρομοκρατών, με αποτέλεσμα το 2009 να κρατηθεί για αρκετές ώρες στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης, καθώς ανακλήθηκε η βίζα του ενώ βρισκόταν εν πτήσει.

Είχε παντρευτεί τη γνωστή ζωγράφο Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη και έχουν αποκτήσει μαζί δύο παιδιά, εκ των οποίων ο γιος τους, Γιάννης έχει ακολουθήσει τα βήματα της μητέρας του στη ζωγραφική. Παρά την κρητική καταγωγή του, διέμεναν συχνά στην Ερέτρια, όπου το ζεύγος διέθετε εξοχική βίλα.

Πηγή: newsit.gr

Σχετικά άρθρα: