ΣΑΝ ΒΡΑΧΟΣ ΠΑΝΤΑ ΑΤΡΑΝΤΑΧΤΟΣ…

ΣΑΝ ΒΡΑΧΟΣ ΠΑΝΤΑ ΑΤΡΑΝΤΑΧΤΟΣ…

(Σαν σήμερα, πέρυσι, 09/02/2020, ανυψώθηκε στην Δερβιτσάνη η προτομή του Εθνομάρτυρα, Βασιλείου ΣΑΧΙΝΗ)

Η προτομή του Βασιλείου Σαχίνη είναι πλέον γεγονός. Ο Εθνομάρτυρας, ο φυσικός ηγέτης του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού είναι παρόν. Είναι ιδέα, όραμα, φως. Θα μας εμπνέει, θα μας καθοδηγεί με τον αγώνα του, με την αντίστασή του για παιδεία, για ελευθερία, για δημοκρατία, για πατρίδα, σε δύσκολη εποχή.

Έβαλαν τον Εθνομάρτυρα πάνω στον ώμο τους και τον ανύψωσαν πάνω σε βράχο, ξεκομμένο από το Πλατυβούνιο και διαμορφωμένο σε βάθρο – μια πρωτοβουλία, δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς λεφτά – 15 βασικοί υποστηριχτές, όπως ο Γιώργος Τσάκας, ο Σταύρος Ρέτζιος και πολλοί άλλοι, με πρωτοστάτη το Σύλλογο «Πύρρος» στην Αμερική, που ηγείται από το συγχωριανό μας, Κωνσταντίνο Τσιούρη, με δεξί χέρι την κυρία Θάλεια Μάνου, ο οποίος προσέφερε, για την κατασκευή της προτομής, το μεγαλύτερο χρηματικό ποσό.

Κοσμούν την προτομή, ανεβάζουν ψηλά στους αιθέρες το γόητρο του Σαχίνη, οι φλογεροί στίχοι του συναγωνιστή του, του Μιχάλη Μάνου:

«Σαν βράχος πάντα ατράνταχτος, ορθός που μεν’ αιώνια,/ αλύγιστος στις θύελλες, στάθηκες τόσα χρόνια./ Και της Πατρίδος λάμπρυνες την μαύρη ιστορία,/ με τη ζωή, το αίμα Σου. Και τώρα; ΑΘΑΝΑΣΙΑ».

Ευχαριστούμε θερμά τον ταλαντούχο γλύπτη, τον συγχωριανό μας, Σωκράτη Κουβαράτη, που για να μας δώσει αυτό το εμπνευσμένο έργο γλυπτικής, ξενύχτησε στο εργαστήριο του πάνω στο φιλοτέχνημα. Ανέστησε, αποθανάτισε, με όλη τη δύναμη της ψυχής του, τον διανοούμενο, τον αγωνιστή, τον οραματιστή Βασίλειο Σαχίνη.

Παραδειγματική, επίμονη, ήταν η υποστήριξη της πρωτοβουλίας από τον πρόεδρο του χωριού μας, Φίλιππα Μπόμπολη και το Προεδρείο του χωριού, το πρώην Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δρόπολης και Πωγωνίου, με πρόεδρο το Σπύρο Διαμάντη, που ενέκρινε με προθυμία και ταχύτητα τον φάκελο με τα επίσημα έγγραφα της υλοποίησης αυτού του έργου.

Χαρά σε όλους μας που σήμερα έχουμε ανάμεσά μας, έστω και σε προτομή, στημένο εδώ κάτω από τον αιωνόβιο πλάτανο του κάποτε Χανιού, το Γίγαντα του τόπου μας. Με τους ώμους αντίστασης γυρισμένους προς το Βορρά και με το διορατικό βλέμμα του στραμμένο προς την Ανατολή. Προς την Πατρίδα μας.

Αθάνατος!

Σχετικά άρθρα: