Σε πύρινο κλοιό εν μέσω καύσωνα η Ελλάδα

Σε πύρινο κλοιό εν μέσω καύσωνα η Ελλάδα

Οι υψηλές θερμοκρασίες, άνω των 40 βαθμών Κελσίου και η ξηρασία συνεχίζονται για δεύτερη βδομάδα στην Ελλάδα, με τις πυρκαγιές να καίνε ανεξέλεγκτα δάση και σπίτια σε Αττική, Πελοπόννησο και Εύβοια.

Ο χειρότερος καύσωνας από το 1987 που πλήττει την Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες, δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες για την εξάπλωση περισσότερων από πυρκαγιών στο σύνολο της χώρας μέσα σε λίγες ώρες.

Μετά τον νομό Αχαΐας όπου κάηκαν περισσότερα από 15.000 στρέμματα, οι φωτιές στα προάστια της Αττικής, την Εύβοια και τον νομό Ηλείας έχουν καταστρέψει χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης, δεκάδες σπίτια χωρίς ευτυχώς μέχρι στιγμής να έχουν καταγραφεί ανθρώπινες απώλειες.

Δεκάδες εναέρια μέσα επιχειρούν κατά τη διάρκεια της ημέρας για να περιορίσουν τα μέτωπα της φωτιάς, με την βοήθεια πυροσβεστών, αστυνομικών, στρατιωτών, εθελοντών και κατοίκων των περιοχών που καίγονται.

Έχουν εκκενωθεί δεκάδες χωριά και οικισμοί σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν ανθρώπινες απώλειες. Όμως οι καταστροφές που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής είναι τεράστιες στην πανίδα και τη χλωρίδα των περιοχών, όσο και σε σπίτια και επιχειρήσεις που υπήρχαν εκεί.

Πιο συγκεκριμένα στο νομό Αχαΐας εκτός από τα 15 χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης κάηκαν 20 σπίτια και πάνω από 80 αυτοκίνητα, ενώ περισσότεροι από 20 πολίτες μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία.

Στην περιοχή της Αττικής Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση όπως είπε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, 12,5 χιλιάδες στρέμματα στη Βαρυμπόμπη έχουν καεί, 76 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και 18 μερικές, ενώ 27 επιχειρήσεις έχουν σοβαρές ζημιές.

Στην Εύβοια η φωτιά καίει ανεξέλεγκτη για δεύτερη μέρα αφήνοντας πίσω της χιλιάδες στρέμματα καμένης γης, σπίτια, και αυτοκίνητα, ενώ πολλοί κάτοικοι έχουν μεταφερθεί στις παραλίες για να ξεφύγουν από το πύρινο μέτωπο.

Την Τετάρτη ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας του νομού Ηλίας, η οποία καίει δασική έκταση ενώ υπάρχουν πληροφορίες και για εγκλωβισμένους.

ibna

Σχετικά άρθρα: