Στόλος δεξαμενοπλοίων με ρωσικό πετρέλαιο παρακάμπτει την Ευρώπη με πορεία προς την Ασία

Στόλος δεξαμενοπλοίων με ρωσικό πετρέλαιο παρακάμπτει την Ευρώπη με πορεία προς την Ασία

Περίπου 30 δεξαμενόπλοια με ρωσικό πετρέλαιο αποστέλλονται από ρωσικά λιμάνια της Βαλτικής Θάλασσας, πλέοντας παράκτια της Ευρώπης,  στην Ασία.  Μεταφέρουν περισσότερα από 20 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο. Αφού η Ευρώπη άρχισε να αρνείται τις αγορές στη Ρωσία, οι ινδικές εταιρείες άρχισαν να αγοράζουν πετρέλαιο με σοβαρή έκπτωση.

Σύμφωνα με την πύλη πλοήγησης «Vesselfinder», 28 δεξαμενόπλοια έχουν φορτώσει σε ρωσικούς τερματικούς σταθμούς πετρελαίου στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα και μπορούν τώρα να κατευθυνθούν σε ασιατικές χώρες.

11 δεξαμενόπλοια σύμφωνα με το σύστημα αυτόματης αναγνώρισης (AIS) πηγαίνουν στα ινδικά λιμάνια Vadinar, Sika και Mundra. Τα πλοία ήταν φορτωμένα με πετρέλαιο στους τερματικούς σταθμούς της Βαλτικής στο Primorsk και στο Ust-Luga. 

Ένα άλλο δεξαμενόπλοιο από το Βισότσκ κατευθύνεται προς τη Σιγκαπούρη. Τα πλοία θα πρέπει να φτάσουν στα λιμάνια προορισμού εντός τριών εβδομάδων – από τις 20 Μαΐου έως τις 11 Ιουνίου.

Τα υπόλοιπα 16 δεξαμενόπλοια, δύο εκ των οποίων πλέουν από ρωσικά λιμάνια του Ευξείνου Πόντου, έχουν πορεία προς το Στενό του Γιβραλτάρ ή τη Διώρυγα του Σουέζ αντί για το τελικό σημείο, μέσω του οποίου θα συνεχίσουν το ταξίδι τους.

 Αυτή η τακτική άρχισε να επιλέγεται από μεμονωμένους πλοιοκτήτες μετά τη ρωσική ‘ειδική επιχείρηση’ ( σημ. εισβολή) στην Ουκρανία και τα δρομολόγια των πλοίων άρχισαν να παρακολουθούνται προσεκτικά.

Τα πλοία δεν ταξιδεύουν ως μια ενιαία ομάδα, αλλά εκτείνονται κατά μήκος των ακτών της Ευρώπης από τη Βαλτική έως τη Μεσόγειο Θάλασσα. Ο δρόμος για την Ινδία διαρκεί περίπου 4 εβδομάδες.

Κάθε φορά, και τα 28 δεξαμενόπλοια μπορούν να μεταφέρουν 2,8 εκατομμύρια τόνους, ή 20,5 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού πετρελαίου. Αυτοί οι όγκοι αντιπροσωπεύουν λίγο περισσότερο από το 1% του συνόλου των εξαγωγών πρώτων υλών από τη Ρωσία το 2021.

 Σύμφωνα με το ‘Bloomberg’  τα κρατικά και ιδιωτικά διυλιστήρια της Ινδίας έχουν αγοράσει περισσότερα από 40 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού πετρελαίου από τα τέλη Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι τοπικοί εισαγωγείς είναι έτοιμοι να αυξήσουν τις αγορές, αλλά απαιτούν έκπτωση για να πληρώσουν λιγότερο από 70 δολάρια το βαρέλι στην τρέχουσα τιμή Brent των 105 δολαρίων.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των χωρών είναι σε υψηλό επίπεδο, αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg.

Εξώφυλλο: Φωτό: marinetraffic.com

Eurasia Daily

echedoros-a.gr

Σχετικά άρθρα: