Συμφωνία Ρωσίας – Σερβίας για αδιάκοπη προμήθεια φθηνού φυσικού αερίου

Συμφωνία Ρωσίας – Σερβίας για αδιάκοπη προμήθεια φθηνού φυσικού αερίου

Σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου, που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ανέφερε ότι οι πρόεδροι Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς συμφώνησαν ότι «η Ρωσία θα πρέπει να συνεχίσει να προμηθεύει τη Σερβία με φυσικό αέριο χωρίς διακοπή» και ότι «συζήτησαν την κατάσταση στην Ουκρανία και το Κοσσυφοπέδιο».

 Έτσι, το Βελιγράδι και η Μόσχα θα υπογράψουν νέα σύμβαση φυσικού αερίου για τρία χρόνια, δήλωσε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς μετά από τηλεφωνική συνομιλία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

«Με τη συμφωνία αυτή, θα έχουμε έναν ασφαλή χειμώνα όσον αφορά το φυσικό αέριο», είπε ο Βούτσιτς σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια περιοδείας στην αποθήκη της Διεύθυνσης Αποθεμάτων Εμπορευμάτων της Δημοκρατίας.

Τόνισε ότι η τιμή του φυσικού αερίου θα είναι πολύ ευνοϊκή και ότι ένα κυβικό μέτρο θα κοστίσει στη Σερβία 10 με 12 φορές λιγότερο από ό,τι στην Ευρώπη.

Η υπάρχουσα συμφωνία φυσικού αερίου μεταξύ της Σερβίας και της Ρωσίας λήγει στις 31 Μαΐου.

Η Σερβία είναι μια από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που δεν επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, αλλά ψήφισε στα Ηνωμένα Έθνη ένα ψήφισμα που καταδικάζει την παραβίαση της ακεραιότητας και της κυριαρχίας αυτής της χώρας.

Σημειώνεται ότι στα τέλη Νοεμβρίου 2021, οι πρόεδροι της Σερβίας και της Ρωσίας,  Αλεξάνταρ Βούτσιτς και Βλαντίμιρ Πούτιν, συμφώνησαν στο Σότσι για άλλους έξι μήνες να προμηθεύουν τη Σερβία με φυσικό αέριο στην τιμή των 270 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα.

Έτσι, συμφωνήθηκε η παράταση της δεκαετούς σύμβασης που έληγε στα τέλη του 2021 έως τις 31 Μαΐου 2022 για την παράδοση φυσικού αερίου στη Σερβία σε μία από τις πιο ευνοϊκές τιμές στην Ευρώπη, γράφει το σερβικό δημοσίευμα.

021.rs

echedoros-a.gr

Σχετικά άρθρα: