Συνάντηση Ζάεφ με Μέρκελ στα Τίρανα

Συνάντηση Ζάεφ με Μέρκελ στα Τίρανα

Αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Ζόραν Ζάεφ μετέβη στα Τίρανα να συναντηθεί με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία επισκέπτεται την Αλβανία -μετά τη Σερβία

Η διμερής συνάντηση ακολούθησε το επίσημο γεύμα εργασίας που διοργάνωσε η καγκελάριος Μέρκελ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στα Δυτικά Βαλκάνια με τους ηγέτες των χωρών της περιοχής, η οποία μετά το Βελιγράδι μετέβη στην Αλβανία.

 Κύριο θέμα  της συνεδρίασης ήταν η περιφερειακή συνεργασία.

Η κυβερνητική αντιπροσωπεία της Βόρειας Μακεδονίας,  με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, μαζί με τον αντιπρόεδρο Νίκολα Ντιμιτρόφ και τον υπουργό Μπουγιάρ Οσμάνι, πραγματοποίησαν σήμερα το απόγευμα διμερή συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στα Τίρανα, σημειώνει το Κανάλι 5 των Σκοπίων.

Στη συνάντηση ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ ανέφερε τις θέσεις της Βόρειας Μακεδονίας σχετικά με την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και επίλυσης του προβλήματος που επιβάλλει η γειτονική Βουλγαρία το συντομότερο δυνατό. 

Ο πρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι η μόνη αποδεκτή πρόταση για τη Βόρεια Μακεδονία να ξεπεράσει τον αποκλεισμό της διεύρυνσης της ΕΕ με τα Δυτικά Βαλκάνια, είναι η πρόταση που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της πορτογαλικής προεδρίας της ΕΕ, η οποία σέβεται τις προσπάθειες και των δύο πλευρών για τη βελτίωση των αμοιβαίων σχέσεων και για τις ευρωπαϊκές διαδικασίες ολοκλήρωσης στην περιοχή.

Ο Ζάεφ αναφέρθηκε επίσης στην πρωτοβουλία «Ανοιχτά Βαλκάνια», η οποία βασίζεται στις αρχές της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Πρέπει να επιλύσουμε τα πολιτικά εμπόδια και να εντάξουμε τη Βόρεια Μακεδονία στην ΕΕ το συντομότερο δυνατό».

 «Ολοκληρώσαμε με επιτυχία την εργασία μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι σταματάμε εδώ, αντίθετα, εργαζόμαστε καθημερινά και αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο αύριο για τους πολίτες μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ζάεφ σε διμερή συνάντηση με την καγκελάριο Μέρκελ.

Η καγκελάριος Μέρκελ συμφώνησε με την κυβερνητική αντιπροσωπεία ότι η ένταξη στην ΕΕ τόσο της Βόρειας Μακεδονίας όσο και της περιοχής δεν πρέπει να συνεχίσει να καθυστερεί και ότι συνεχής πρόοδος σημειώνεται από όλα τα σχετικά ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τους διεθνείς εταίρους της χώρας.

kanal5

echedoros-a.gr

Σχετικά άρθρα: