Σχέδιο για μετατροπή της Αγίας Μαρίνας στο Βαγγαλιάτι σε τουριστικό προορισμό

Σχέδιο για  μετατροπή της Αγίας Μαρίνας στο Βαγγαλιάτι σε τουριστικό προορισμό

Πρόγραμμα προβολής και αξιοποίησης των αρχαίων ελληνικών και βυζαντινών μνημείων της περιοχής ετοιμάζει η δημοτική αρχή Φοινικαίων. Γι’ αυτό το λόγο ο ίδιος ο δήμαρχος κύριος Χρήστος Κίτσος, συνοδευόμενος από κλιμάκιο, επισκέπτεται με τη σειρά αυτά τα ανεκτίμητης αξίας κληρονομήματα των προγόνων μας.

Η επίσκεψη μαζί με τον ιερέα Νικόδημο την Κυριακή που πέρασε, στην Αγία Μαρίνα του Βαγγαλιατιού – κρυμμένη απάνω σε ένα σπήλαιο του Μπογαζιού που αγναντεύει την κορυφή του Αητού – εδραίωσε την πεποίθηση του Δημάρχου ότι πρόκειται για ένα μνημείο ιδιαίτερης αξίας και χρειάζεται άμεσος σχεδιασμός για τη δημιουργία υποδομής πρόσβασης σ’ αυτό.

Αγία Μαρίνα Βαγγαλιάτες

Το Σπήλαιο της Αγίας Μαρίνας που βρίσκεται νοτιοανατολικά της Μηλιάς, κοντά στο χωριό Βαγγαλιάτες, έχει διαστάσεις 3,5 μέτρα πλάτος, 6 μέτρα ύψος και 7 μέτρα βάθος. Ανήκει στην πρώιμη νεολιθική εποχή.

Ανακαλύφθηκε από την ιταλική αρχαιολογική αποστολή το 1930. Οι πρώτες ανασκαφές έγιναν από τον αρχαιολόγο Καρντίνι το 1939.

Διαπιστώθηκαν δύο διαστρωματώσεις. Στην πρώτη βρέθηκαν κομμάτια κεραμικής και ανήκει στη νεότερη εποχή, ενώ στη δεύτερη βρέθηκαν αποξεστικά πυρόλιθου.

βαγ

Στην αριστερή πλευρά του βράχου σώζονται εικόνες αγίου αλλά είναι κατεστραμμένες με σκληρό αντικείμενο.

Οι Χριστιανοί ορθόδοξοι της περιοχής τιμούν το όνομα της Αγίας Μαρίνας που ασκήτευε σ’ αυτό το σπήλαιο επί Τουρκοκρατίας.

Ο θρησκευτικός αυτός προορισμός, συνδυασμένος με το εξαιρετικό ανάγλυφο της φύσης, μπορεί να αποτελέσει σύντομα και έναν σημαντικό τουριστικό προορισμό, τον οποίο αναζητά η δημοτική αρχή των Φοινικαίων και σκέφτεται να επενδύσει.

Σχετικά άρθρα: