ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΟ ΔΑΚΡΥ

ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΟ ΔΑΚΡΥ

Δημήτρης ΚΙΚΗΣ

Η θειακω-Ιφιγένεια ήταν 92 χρονών, όταν η Παναγία αποφάσισε να την πάρει μαζί της. Όλη της τη ζωή την πέρασε άρρωστη και κακομοιριασμένη, όπως άλλωστε ολόκληρη η γενιά της και όχι μόνο εδώ πάνω στα μαρτυρικά χώματά μας.

Στα βαθιά της γεράματα, αφού τα όσα έπαιρνε από εδώ ήταν ψίχουλα και τα από εκεί τα έκοψαν οι «πατριώτες» που κάποτε φώναζαν για τη «Μαρτυρική Βόρειο Ήπειρο», υποχρεώθηκε να βρει το στερνό της αποκούμπι στα παιδιά της, που κι εκείνα υποχρεώθηκαν από τη μιζέρια να εγκαταλείψουν τα, σπίτια τους.

Ζερβάτες

Εκεί τουλάχιστον θα έτρωγε ένα κομμάτι ψωμί. Κι έτσι περνούσαν τα χρόνια, με τον πόνο και τη νοσταλγία της για το σπίτι της εδώ, να το έβλεπε και μια ακόμη φορά προτού κλείσει για πάντα τα μάτια της.

Όμως τα παιδιά της δεν μπορούσαν να τη φέρουν να ιδεί έστω και για τελευταία φορά το σπίτι της. Της είχαν πει πως εκεί στην Κακαβιά ήταν κάποιος Χαρβαλιάς, που τα είχε κάνει όλα χάρβαλο, όπως θα έλεγε κι εκείνη στις γριούλικες φράσεις της.

Κι έτσι οι μέρες περνούσαν και η θειακω-Ιφιγένεια βρισκόταν πλέον κοντά στην Παναγίτσα. Προχθές η Παναγιά αποφάσισε να την πάρει μαζί της, θα αφήσει λοιπόν οι θειακω-Ιφιγένεια τα εγκόσμια και για να ασχοληθεί με τα επουράνια.

Για να γινόταν όμως αυτό, έπρεπε πρώτα να πάει να ταφεί το σώμα της εκεί στην εκκλησία της Παναγίας, στο χωριό της. Και ξεκίνησαν τα παιδιά της από την άλλη Πατρίδα να την πάνε εκεί, τουλάχιστον τώρα, αφού δεν μπόρεσαν όταν ήταν ακόμη ζωντανή.

Να όμως που και τώρα εκεί στην Κακαβιά βγήκε ξανά μπρος τους ο Χαρβαλιάς. Και τους τα έκανε ξανά χάρβαλο. Αν ερχόντουσαν απ’ εδώ, τότε για να ξανάφευγαν έπρεπε να κάνουν το τεστ του κολοκύθα και να μείνουν και δύο εβδομάδες κλεισμένα στα σπίτια τους να χάσουν τις δουλειές τους.

Κι έτσι η θειακω-Ιφιγένεια ξανά μόνη. Πήγε την παρέλαβε στην Κακαβιά ο νεκροθάφτης και κατευθείαν στον κάτω κόσμο. Ευτυχώς που εκεί δίπλα στον τάφο της έστεκε σιωπηλή και δακρυσμένη η Παναγία της. Ήταν της Παναγιάς το δάκρυ…

Σχετικά άρθρα: