«Τι;! Στην ελληνική!!! Θάψτε το πιο βαθιά!»

«Τι;! Στην ελληνική!!! Θάψτε το πιο βαθιά!»

Σέββος ΞΕΡΡΑΣ

Πιο πάνω από την Παναγιωπούλα, στο Σπαϊ, στα ύψη της Δερβιτσάνης (που μερίμνησαν μερικοί να ανατινάξουν αιωνόβια μιλικοκιά, δήθεν για ψάξιμο θησαυρού) είναι τα θεμέλια ενός αρχαιοτάτου κάστρου, ίσως να είναι πιο παλιό κι από το κάστρο της Αργυρώς.

Θα αναφέρω εδώ, μόνο, δύο πράγματα, γιατί είναι άπειρα τα στοιχεία:

Η Ελληνική Εταιρία, που είχε αναλάβει εργολαβικά την κατασκευή της οδού Κακαβιά – Δερβιτσάνη, πάνω στις ανασκαφές, ανακάλυψε έναν αρχαίο τάφο. Προς αποφυγή αναστολής εργασιών, εκτόπισε το έργο 10 μέτρα πιο πέρα.

Οι επιτήδειοι, λένε, το «ξαρμάτωσαν». Μετά από χρόνια, όταν η γενιά μας θα έχει αλλάξει ζωή, φαντάζεσαι τι θα πουν οι Αλβανοί «αρχαιολόγοι», ότι ανακάλυψαν τον τάφο του Ιλλυριού στρατηλάτη Βάκχου του 4-του.

Η προαναφερόμενη Ελληνική Εταιρία, φορτώνοντας μπάζα στη Δολιανή, για την Εθνική Οδό, ανακάλυψαν πανάρχαιο εργαστήριο κεραμοποιίας. Στις ερασιτεχνικές ανασκαφές βρέθηκαν πανάρχαια νομίσματα, που πάνω τους είχαν ελληνικά γράμματα, «ΗΠΕΙΡΩΤΑΝ».

Πριν φύγει από τη ζωή ο κάλος φίλος μας, Αχιλλέας Γκούτζος (Μέρος) ενημέρωσε τον τότε Έλληνα πρόξενο στο Αργυρόκαστρο, όμως χτύπησε σε κουφού πόρτα.

Οι γονείς των σημερινών Αλβανών «αρχαιολόγων» στην εποχή του δικτάτορα, ανακάλυψαν ένα αρχαίο μεγαλειώδες ψηφιδωτό. Η ομάδα των αρχαιολόγων, μέσω του τότε γραμματέα της Κ.Ε.  σ. Φώτο Τσιάμη, πήγε να παρουσιάσει την ανακάλυψη.

Ο δικτάτορας, αφού πρώτα τους αφουγκράστηκε και τους συγχάρηκε, παρήγγειλε τον υφιστάμενό του να ερευνηθεί το θέμα, ζήτησε να εκφραστεί ένας κοντόσωμος «αρχαιολόγος» της ομάδας, που επέμενε να μιλήσει και οι σύντροφοί του, τον παραγκώνιζαν:

«Όλα όσα είπαν οι προλαλήσαντες μου, είναι αληθινά, παρόμοιο δεν υπάρχει στην Βαλκανική Χερσόνησο, αλλά σε μια άκρη κάτι γραφεί στην ελληνικήηηη!

Στ’ άκουσμα αυτό, σκοτείνιασε ο ουρανός: «Τι;! Στην ελληνική! Γρήγορα θάψτε το ποιο βαθιά!».

Αυτά έκαναν παλιά, αυτά κάνουν και σήμερα. Μόνο θάβουν…!!!

Σχετικά άρθρα: