Το Κρεμλίνο αποκάλυψε τις λεπτομέρειες των συνομιλιών μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν

Το Κρεμλίνο αποκάλυψε τις λεπτομέρειες των συνομιλιών μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν

Ο Ρώσος και ο Τούρκος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησαν εποικοδομητικές και έγκαιρες συνομιλίες, δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ , εκπρόσωπος του Ρώσου ηγέτη. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες στο Σότσι.

Οικονομία

Σύμφωνα με τον ίδιο, αφορούσε πρωτίστως τις διμερείς σχέσεις.

«Η οικονομία υποχώρησε ως προς το εμπόριο το 2020, ο Πρόεδρος έχει ήδη μιλήσει γι’ αυτό, κατά περισσότερο από 20 τοις εκατό, αλλά τους πρώτους επτά έως οκτώ μήνες του τρέχοντος έτους, έχουν ήδη αυξηθεί κατά 55 τοις εκατό στο κοινό εμπόριο και στον τζίρο της οικονομία μας.

Δηλαδή, όχι μόνο κερδίσαμε πίσω το φθινόπωρο του προηγούμενου έτους, αλλά προσθέσαμε και πάνω από 30 τοις εκατό, το οποίο είναι μια πολύ καλή δυναμική, θετική.

Για άλλη μια φορά, επιβεβαιώνει τις πολύ καλές δυνατότητες που υπάρχουν όσον αφορά την εμπορική και οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Ο Πούτιν έθεσε επίσης στις συνομιλίες το θέμα των περιορισμών που επέβαλε η Άγκυρα στα ρωσικά προϊόντα.

«Πρόκειται για πρόσθετους εισαγωγικούς δασμούς, για παράδειγμα, οι οποίοι στην Τουρκία ισχύουν για μια σειρά προϊόντων μεταλλουργικών προϊόντων, κόντρα πλακέ, ελαστικά», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου.

Επιπλέον, οι ηγέτες συζήτησαν τη συνεργασία στον διαστημικό τομέα, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης για την πτήση Τούρκου κοσμοναύτη.

Περιφερειακές συγκρούσεις

Οι πρόεδροι συζήτησαν λεπτομερώς το Αφγανιστάν, τη Λιβύη και τη Συρία , αναφερόμενοι στο τελευταίο θέμα με περισσότερες λεπτομέρειες.

«Επιβεβαιώθηκε η δέσμευση για τις προηγουμένως επιτευχθείσες συμφωνίες, τονίστηκε η ανάγκη εφαρμογής τους όσον αφορά την απομάκρυνση τρομοκρατικών στοιχείων από το Ιντλίμπ που είναι ακόμη παρόντα εκεί, τα οποία ενδέχεται να αποτελέσουν απειλή και να πραγματοποιήσουν επιθετικές ενέργειες κατά του συριακού στρατού», είπε ο Πεσκόφ.

Το θέμα της διευθέτησης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ θίχθηκε επίσης .

«Τονίστηκε από τη ρωσική πλευρά ότι οι πλευρές πρέπει να αναζητήσουν μια συμβιβαστική λύση για την οριοθέτηση των συνόρων και την ανάπτυξη υποδομών μεταφορών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Στρατιωτική συνεργασία

Τα μέρη μίλησαν επίσης για την προμήθεια ρωσικών συστημάτων Triumph στην Τουρκία.

«Μιλήσαμε για τη δυνατότητα συνέχισης της συνεργασίας όσον αφορά τη στρατιωτική-τεχνική συνεργασία, τη στρατιωτική-τεχνική συνεργασία. Και τη συνεχιζόμενη συνεργασία και την επέκταση στους S-400 , σε άλλους τομείς.

Συζητήσαμε τη δυνατότητα παραγωγής ορισμένων εξαρτημάτων στο τουρκικό έδαφος», δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

Επιπλέον, οι πρόεδροι συζήτησαν τη συνεργασία στην αεροπορία, λαμβάνοντας υπόψη τον αμερικανικό αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 , πρόσθεσε.

Εν κατακλείδι, ο Πούτιν και ο Ερντογάν συμφώνησαν σε μια νέα συνάντηση πριν από το τέλος του έτους, εάν το επιτρέψει η υγειονομική-επιδημική κατάσταση.

RIA Novosti

echedoros-a.gr

Σχετικά άρθρα: