Το Κόσοβο, οι Αλβανοί, οι Σέρβοι και η… Κριμαία

Το Κόσοβο, οι Αλβανοί, οι Σέρβοι και η… Κριμαία

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ευρυδίκη Μπερσή

Πριν από τέσσερα χρόνια, ο Αλμπιν Κούρτι, εκπρόσωπος της πλέον ριζοσπαστικής πτέρυγας στην πολιτική σκηνή του Κοσόβου, εκτόξευσε δακρυγόνα στο Κοινοβούλιο της Πρίστινα για να αποτρέψει την ψήφιση νομοσχεδίου που θα έδινε στους Σέρβους του Κοσόβου δικαιώματα μερικής αυτοδιαχείρισης

«Είμαι ένα χρόνο πρωθυπουργός του Κοσόβου και στη διάρκεια αυτού του χρόνου είχαμε μεγάλες επιτυχίες, ανάπτυξη 8,3%, αύξηση φορολογικών εσόδων 34% και αναδιανομή. Δεν κάνουμε διακρίσεις ανάλογα με την εθνικότητα ή το θρήσκευμα», τονίζει ο Αλμπιν Κούρτι.

Πριν από τέσσερα χρόνια, ο Αλμπιν Κούρτι, εκπρόσωπος της πλέον ριζοσπαστικής πτέρυγας στην πολιτική σκηνή του Κοσόβου, εκτόξευσε δακρυγόνα στο Κοινοβούλιο της Πρίστινα για να αποτρέψει την ψήφιση νομοσχεδίου που θα έδινε στους Σέρβους του Κοσόβου δικαιώματα μερικής αυτοδιαχείρισης. Σήμερα ο Αλμπιν Κούρτι, πρωθυπουργός πλέον του Κοσόβου, ήρθε στο Φόρουμ των Δελφών για να υποστηρίξει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να επισπεύσει την ενσωμάτωση του Κοσόβου ως ανεξάρτητης χώρας στη διεθνή κοινότητα.

– Το πολιτικό σας πρόταγμα είναι να ενώσετε το Κόσοβο με την Αλβανία, καταλαβαίνω καλά;

– Είμαι ένα χρόνο πρωθυπουργός του Κοσόβου και στη διάρκεια αυτού του χρόνου είχαμε μεγάλες επιτυχίες, ανάπτυξη 8,3%, αύξηση φορολογικών εσόδων 34% και αναδιανομή. Αυξήσαμε όλες τις συντάξεις κατά 11% και τις συντάξεις αναπηρίας κατά 33%, δώσαμε επιδόματα τέκνων και δεν κάνουμε διακρίσεις ανάλογα με την εθνικότητα ή το θρήσκευμα.

Θέλουμε στενή συνεργασία με την Αλβανία, αλλά όχι εις βάρος των μειονοτήτων. Το πρόβλημα είναι όταν το Βελιγράδι παρεμβαίνει και θέλει να υπονομεύσει τους θεσμούς μας.

– Η συμφωνία των Βρυξελλών για την ίδρυση της Ενωσης Δήμων με σερβική πλειοψηφία δεν είναι κάτι που κάνει το Βελιγράδι τώρα, είναι κάτι στο οποίο έχετε συμφωνήσει από το 2013.

– Οταν ήμουν στην αντιπολίτευση αντιδρούσα σε αυτό, γιατί δεν είναι κάτι που ζητούν οι Σέρβοι του Κοσόβου.

– Είχατε μπει στη Βουλή με δακρυγόνα…

– Ναι, κάναμε κάποιες ακτιβιστικές ενέργειες απέναντι σε ορισμένα από τα πράγματα που μας επιβλήθηκαν, όχι γιατί ο χαρακτήρας μου είναι ριζοσπαστικός αλλά λόγω του θέματος. Tο Κόσοβο θα γινόταν μια νέα Βοσνία, ένα δυσλειτουργικό κράτος. Μετά μας δικαίωσε το συνταγματικό δικαστήριο, είπε ότι η Ένωση Δήμων με σερβική πλειοψηφία παραβιάζει το πνεύμα και το γράμμα του συντάγματος. Στο Κόσοβο δεν υπάρχουν επεισόδια ανάμεσα σε Αλβανούς και Σέρβους, η Σερβία είναι άλλη υπόθεση.

– Μιλάτε για ένωση της Αλβανίας με το Κόσοβο και θεωρείτε ότι αυτό θα είναι «ΟΚ» για τους Σέρβους του Κοσόβου;

Στο Κόσοβο δεν υπάρχουν επεισόδια ανάμεσα σε Αλβανούς και Σέρβους, η Σερβία είναι άλλη υπόθεση.

– Σε αυτήν τη θητεία έχω εκλεγεί με πρόγραμμα δουλειές και δικαιοσύνη. Ολοι οι Σέρβοι στο Κόσοβο θέλουν δουλειές και δικαιοσύνη. Καταπολεμάμε το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά όσο κανείς άλλος. Εχουμε συλλάβει 270 αξιωματούχους για διαφθορά φέτος. Γι’ αυτό έχουν ανέβει τα φορολογικά έσοδα, διότι όποιος βλέπει ότι τα λεφτά δεν θα κλαπούν, πληρώνει. Αυτό αρέσει σε όλους, δεν είμαι πρωθυπουργός μόνο των Αλβανών, είμαι πρωθυπουργός όλων. Το σύνταγμά μας δεν επιτρέπει την ένωση με άλλες χώρες, και είναι δύσκολο να αλλάξει.

– Αρα, γιατί κάνετε δηλώσεις για δημοψηφίσματα;

– Το Κόσοβο και η Αλβανία είναι ένα έθνος σε δύο χώρες, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι το σύνορο ανάμεσά μας επιβλήθηκε από τη Σερβία και τη Γιουγκοσλαβία, δεν είναι δικό μας. Οταν η Σερβία επιτίθεται στο Κόσοβο, αντιδρούμε ως αλβανικός λαός.

– Η εντύπωσή μου από τη Σερβία είναι ότι νιώθουν πως έχουν χάσει πολύτιμο χρόνο με τους πολέμους των περασμένων δεκαετιών και θέλουν να γυρίσουν σελίδα, ενισχύοντας την οικονομική συνεργασία με τις χώρες της περιοχής. Γιατί μιλάτε για επίθεση;

– Την άνοιξη του 1999, η επιχείρηση «πέταλο» έδιωξε το 80% των Αλβανών από τα σπίτια τους. Μετά τον πόλεμο, το «πέταλο» μεταφέρθηκε έξω από το Κόσοβο, με τη μορφή 42 στρατοπέδων. Η Σερβία έχει στενή σχέση με τη Ρωσία, το Κρεμλίνο μάς αναφέρει κάθε δεύτερη ημέρα, συγκρίνοντας εσφαλμένα το Κόσοβο με την Κριμαία. Την τελευταία φορά που είδε τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Νοέμβριο, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς είπε ότι συζήτησαν για «διπλά στάνταρντ και υποκρισία στις διεθνείς σχέσεις» και ότι του έδειξε τον χάρτη του βορείου Κοσόβου. Γιατί να πει ο Βούτσιτς ότι έδειξε στον Πούτιν το βόρειο Κόσοβο στον χάρτη; Είμαστε σε κίνδυνο.

– Πείτε μας περισσότερα για τις συγκρίσεις.

– Οταν οι Ρώσοι κατέλαβαν την Κριμαία και το Ντονμπάς το 2014, έκαναν παραλληλισμούς με το Κόσοβο, λέγοντας ότι οργάνωσαν και εκείνοι δημοψηφίσματα. Αλλά τις κάλπες σε αυτά τα δημοψηφίσματα τις μετέφεραν Ρώσοι στρατιώτες. Ομως, η αυτοδιάθεση και η δημοκρατία δεν έρχονται από ψηλά και με τον στρατό, αλλά από κάτω και από τον λαό.

– Πάντως και τη δική σας αυτοδιάθεση τη βοήθησαν κάποιοι ισχυροί στρατοί.

– Μόνο με βομβαρδισμούς, εμείς πολεμήσαμε. Η Κριμαία και το Ντονμπάς είναι ξεκάθαρη έκφραση ρωσικού επεκτατισμού και ιμπεριαλισμού. Προσπαθούν να μιμηθούν το ΝΑΤΟ και να κατασκευάσουν μια ψευδή αναλογία ανάμεσα στην Κριμαία και στο Κόσοβο.

Η Ελλάδα

– Μιλήσατε για κίνδυνο αποσταθεροποίησης των Βαλκανίων εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

– Νομίζω ότι το Κρεμλίνο βλέπει τρία πιθανά μέρη στα οποία θα μπορούσε να διευρύνει τη σύγκρουση, τη Μολδαβία, τη Γεωργία και τα δυτικά Βαλκάνια, κυρίως Βοσνία, Κόσοβο και Μαυροβούνιο. Στα δυτικά Βαλκάνια μπορούν να κάνουν ανάθεση στη Σερβία, ενώ στη Γεωργία και στη Μολδαβία θα χρειαζόταν να δεσμεύσουν δικές τους δυνάμεις. Γι’ αυτό ανησυχώ για την περιοχή μας και ιδίως για τo Kόσοβο. Το 2012 έγιναν δύο κοινές στρατιωτικές δραστηριότητες Ρωσίας – Σερβίας, το 2016 έγιναν 50 και πέρυσι 100. 
 
– Αλλά πόσο πιθανό είναι, πραγματικά, αυτό το σενάριο; 

– Δεν ξέρω. Είναι ένας κίνδυνος, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα. Ο Πούτιν κόβει τις γέφυρες διαφυγής, δεν έχει δρόμο επιστροφής. Γι’ αυτό ανησυχούμε.
 
– Πρόσφατα αναβαθμίστηκε η αντιπροσωπεία σας στην Αθήνα. Πώς βλέπετε τη σχέση σας με την Ελλάδα; 

– Βλέπουμε την Ελλάδα ως εταίρο και στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ. Ξέρω ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει άσχημα συναισθήματα απέναντι στον λαό μας, ότι η κυβέρνησή σας εκτιμά τη δική μας, η γέφυρα είναι εδώ, απλά πρέπει να τη διασχίσουμε. Ειδικά μετά τον γεωπολιτικό σεισμό που προξένησε η ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία, θέλουμε να κινηθούμε όσο πιο γρήγορα γίνεται, θα θέλαμε η Ελλάδα να προχωρήσει στην αναγνώρισή μας. Αν η Ελλάδα ηγηθεί, η Σλοβακία, η Ρουμανία, η Ισπανία και η Κύπρος θα ακολουθήσουν. 

Στο εξώφυλλο: Φωτ. A.P./ Visar Kryeziu

kathimerini.gr

Σχετικά άρθρα: