Το Μαυροβούνιο πιο κοντά στην ΕΕ

Το Μαυροβούνιο πιο κοντά στην ΕΕ

Το Μαυροβούνιο είναι η πιο προηγμένη χώρα – υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, σε μεσημεριανό γεύμα εργασίας με τον πρωθυπουργό Zdravko Krivokapić και τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων στα Τίρανα της Αλβανίας. Η δήλωση της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου αναφέρει ότι το κύριο θέμα της συνάντησης ήταν η περιφερειακή συνεργασία και οι μηχανισμοί για τη βελτίωσή της.

«Με την ευκαιρία εκείνη, η καγκελάριος Merkel τόνισε ιδιαίτερα ότι το Μαυροβούνιο είναι η πιο προηγμένη χώρα – υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας τη σημασία της ιδέας μιας κοινής περιφερειακής οικονομικής αγοράς, η οποία, σύμφωνα με αυτήν, μπορεί να ωφεληθεί όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων», δήλωσε η κυβέρνηση.

Όπως αναφέρεται, ο πρωθυπουργός Krivokapić ευχαρίστησε την καγκελάριο Merkel για την αναγνώριση που έδωσε στο Μαυροβούνιο και για την αναγνώριση της μεταρρύθμισης και της ευρωπαϊκής πορείας της νέας κυβέρνησης.

«Στο μεσημεριανό γεύμα, επισημάνθηκε επιπλέον η ανάγκη να συνεχιστεί η εργασία στο πλαίσιο της διαδικασίας του Βερολίνου τα επόμενα χρόνια, καθώς μια από τις σημαντικότερες διπλωματικές πρωτοβουλίες από το 2014, στόχος της οποίας είναι η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Υπό αυτή την έννοια, εκφράστηκε η φιλοδοξία ότι όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων εργάζονται επιμελώς στις διαδικασίες εσωτερικών μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε η διαδικασία ένταξης στην ΕΕ να τρέχει γρηγορότερα και εντονότερα.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μαυροβουνίου Κέντρου Παρακολούθησης (CeMI), Zlatko Vujović, ο οποίος είναι επίσης ο Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Δικτύου Οργανισμών Παρακολούθησης Εκλογών (ENEMO), συναντήθηκε επίσης χθες με τη Γερμανίδα Καγκελάριο στο Βελιγράδι.

«Ήταν μια μεγάλη ευκαιρία να παρουσιάσουμε την πολιτική κατάσταση στο Μαυροβούνιο και τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία του Μαυροβουνίου. Ήταν μια πολύ ανοιχτή και δυναμική συνάντηση », επεσήμανε ο Vujović.

Ο Vujović ήταν ο μόνος εκπρόσωπος του πολιτικού τομέα από το Μαυροβούνιο, ο οποίος χθες, μαζί με άλλους πέντε ηγέτες του πολιτικού τομέα των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, παραβρέθηκε στη συνάντηση με τη Merkel.

«Οι ηγέτες της κοινωνίας των πολιτών από τα Δυτικά Βαλκάνια εκτιμούν πολύ την προσέγγιση της κ. Merkel για τη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης πριν από τη συνάντηση με τους προέδρους και τους πρωθυπουργούς των χωρών μας.

«Κατά τη συνάντηση παρουσιάστηκαν τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πολιτικός τομέας στα Δυτικά Βαλκάνια και είναι πολύ σημαντικό να το συζητήσουμε με ξένους εταίρους και αξιωματούχους στο υψηλότερο επίπεδο», δήλωσε ο Vujović.

ibna

Σχετικά άρθρα: