Το μυστικό σχέδιο του Ερντογάν για την Αλβανία – ανησυχούν οι Αλβανοί

Το μυστικό σχέδιο του Ερντογάν για την Αλβανία – ανησυχούν οι Αλβανοί

Τις τελευταίες εβδομάδες, υπήρξε εντατικοποίηση των συναντήσεων και των αμοιβαίων επισκέψεων μεταξύ των κυβερνήσεων της Τουρκίας και της Αλβανίας.

Αυτή η υψηλή ένταση των διμερών σχέσεων δεν έχει γίνει αντιληπτή από τους στρατηγικούς συμμάχους μας, καθώς και από τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης, τα οποία έχουν δημιουργήσει πολλά ερωτήματα σχετικά με τον δυτικό προσανατολισμό της Αλβανίας από τη μία πλευρά και τη στενή σχέση με ένα καθεστώς όπως αυτό του Ερντογάν αφετέρου, γράφει αλβανικό δημοσίευμα.

Ως προϊόν αυτής της αγάπης, τον Ιούνιο, πολλές προσφορές στον τομέα της υγείας και της ασφάλειας διαφημίστηκαν και το κερασάκι στην τούρτα λέγεται ότι είναι το συμβόλαιο των 8 εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά ορισμένων επιθετικών μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (οι Τούρκοι τα λένε SIHA).

Ωστόσο, σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, το ζήτημα της ξαφνικής εντατικοποίησης των σχέσεων μεταξύ των κυβερνήσεων της Τουρκίας και της Αλβανίας σχετίζεται με το άμεσο συμφέρον του Ερντογάν στην περιοχή, το οποίο αν γίνει πραγματικότητα μπορεί να προκαλέσει πολλούς πονοκεφάλους στους Αλβανούς.

Τι παίζεται κάτω από το χαλί;

Πηγές δείχνουν ότι η κυβέρνηση του Ερντογάν ζήτησε από την Αλβανία να φιλοξενήσει μόνιμα τους ηγέτες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που εγκατέλειψαν την Αίγυπτο μετά την ανατροπή του Προέδρου Μόρσι το καλοκαίρι του 2013.

Η Τουρκία και το Κατάρ αναγνωρίζονται ως οι κύριοι υποστηρικτές της Ομάδας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στον κόσμο και μετά την ανατροπή τους στην Αίγυπτο κατέφυγαν στην προστάτιδά τους, Τουρκία.

Η κυβέρνηση του Ερντογάν βρίσκεται σε ανοιχτό πόλεμο με τη νέα κυβέρνηση της Αιγύπτου ακριβώς λόγω της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. 

Οι αρχές στην Αίγυπτο κατηγορούν την Τουρκία ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία, δηλαδή τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και παρεμβαίνει στις εσωτερικές τους υποθέσεις.

Έχουν περάσει οκτώ χρόνια από τότε, οι γεωπολιτικές ισορροπίες έχουν αλλάξει και τώρα η Τουρκία πρέπει να εξομαλύνει τις σχέσεις με την Αίγυπτο, ενώ η τελευταία έχει θέσει ως προϋπόθεση την παράδοση των ηγετών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Οι ηγέτες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας κατηγορούνται ότι σκότωσαν χιλιάδες Αιγύπτιους κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων του 2013 στην Αίγυπτο και ζητήθηκε  η έκδοσή τους προκειμένου να δικαστούν στην Αίγυπτο, αλλά η Τουρκία μέχρι στιγμής αγνοεί αυτές τις εκκλήσεις.

Η λύση του καλού παιδιού- της Αλβανίας

Η παράδοση των ηγετών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στις αιγυπτιακές αρχές θα ανατρέψει τη ρητορική αρκετών ετών Τούρκων ηγετών, οι οποίοι μέχρι στιγμής έχουν παρουσιαστεί στον Ισλαμικό Κόσμο ως εκπρόσωποι των πιστών. 

Επίσης, μια τέτοια ενέργεια θα ενοχλούσε ένα μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων του ισλαμικού κόμματος του Προέδρου Ερντογάν (AKP).

Πρέπει να βρει μια λύση όπου οι ψηφοφόροι του δεν θα αναστατωθούν, αλλά  και δεν παραμένουν στο επίκεντρο της αιγυπτιακής πίεσης.

«Χώρος υγειονομικής ταφής» η Αλβανία… 

Πηγές δείχνουν ότι η Τουρκία αρχικά ζήτησε από το Κοσσυφοπέδιο να στεγάσει τους ηγέτες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ως λύση, προκειμένου ο πρόεδρος  Ερντογάν να πει στις αιγυπτιακές αρχές ότι «αυτοί που αναζητάτε δεν είναι πλέον στην Τουρκία».

Ωστόσο, λόγω των εσωτερικών ιδιαιτεροτήτων στο Κοσσυφοπέδιο και του κινδύνου που ενέχουν αυτά τα άτομα, δεδομένης της προβληματικής σχέσης που έχουν με την ασφάλεια και το κράτος δικαίου, η Πρίστινα αρνήθηκε, κάνοντας την Τουρκία να στρέψει τα μάτια της προς τα Τίρανα.

Επί του παρόντος, η αλβανική κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει εάν θα αποδεχθεί ή όχι το αίτημα του Προέδρου Ερντογάν να συμμετάσχει στις γεωπολιτικές διαπραγματεύσεις της, καθιστώντας ένα ασφαλές καταφύγιο για ισλαμιστές ηγέτες σε όλο τον κόσμο.

Ενώ η δημόσια άρθρωση είναι εντελώς διαφορετική, οι Αλβανοί κινδυνεύουν να χρησιμοποιηθούν αυτή τη φορά ως «ζώα για σφαγή» στην υπηρεσία των πολιτικών συμφερόντων του Τούρκου ηγέτη.

Με άλλα λόγια, κινδυνεύουμε να χρησιμοποιηθούμε ως πραγματικός «χώρος υγειονομικής ταφής», όπου κάθε ισχυρό άτομο ρίχνει τα απόβλητά του αφού τα χρησιμοποιήσει και δεν τα χρειάζεται πλέον.

Gazeta Express

echedoros-a.gr

Σχετικά άρθρα: