Τραγουδούσαν τα υπέροχα τραγούδια του Αντώνη Καλογιάννη: «Αχ, Αννούλα του χιονιά»…

Τραγουδούσαν τα υπέροχα τραγούδια του Αντώνη Καλογιάννη: «Αχ, Αννούλα του χιονιά»…

Αυτή τη στιγμή ενώ μαθαίνω την πικρή είδηση, ότι έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών ο γνωστός τραγουδιστής Αντώνης Καλογιάννης, στο νου μου ήρθε ένας άλλος νεκρός, και  αυτός καλλιτέχνης, ο Ηλίας Σούτζιος από την Καλογοραντζή, που λάτρευε και φύλαγε μέσα στην ευαίσθητη ψυχή του, εκείνη τη δύσκολη εποχή, τα τραγούδια του Αντώνη.

Χθες κηδεύτηκε ένας κοντοχωριανός, που έφυγε νωρίς από τη ζωή… Κι άφησε στις καρδιές μας μεγάλο κενό. Τεράστια θλίψη. Καινοτόμος στη δουλειά, με τετράγωνη σκέψη και με ωραία συμπεριφορά, ο Ηλίας Σούτζιος.

Εκτός των άλλων… λάτρευε πολύ και τη μουσική. Είχε λόξα με τα μουσικά όργανα. Ένα έπιανε, άλλο άφηνε… Κέντησε με τα χρυσά του χέρια – με μια λίμα… – το μπουζούκι του, το κλαρίνο του, την κιθάρα του. Έφτιαχνε μαζί με τον πατέρα του – είναι άλλη ιστορία ο Τάκης – μουσικά όργανα…

Ο ευπαρουσίαστος, καλοσυνάτος, γλεντζές, Ηλίας, με φλέβα καλλιτέχνη, μουσικό αφτί, ερμήνευε καταπληκτικά τραγούδια αγάπης κι έπαιζε παθιασμένα κιθάρα… (Αργότερα έπαιξε ακορντεόν, βιολί, κλαρίνο…)

Καθώς τον έβλεπες να παίζει με μισόκλειστα μάτια, σου έδινε την εντύπωση ότι μετατρεπόταν ολόκληρος σε μουσική.  

Στα πέτρινα χρόνια είχε το μυστικό μουσικό στέκι μέσα στα σπαρτά. Σε σπαρμένους αγρούς με γεωργικές καλλιέργειες… Στο βάθος του Αμεραλή.

Εκεί με συνομήλικούς του, χωρίς να τους ακούσει κανείς – ήταν δύσκολοι καιροί, καραδοκούσε ο κίνδυνος – τραγουδούσαν τα υπέροχα τραγούδια του Αντώνη Καλογιάννη: «Αχ, Αννούλα του χιονιά», «Άνοιξε το παράθυρο», «Κάντε κουράγιο»…

Στα μάτια του έλαμπε μια αγάπη, μια χαρά που δεν κρυβόταν εύκολα. Δεν κρύβεται με τίποτε η αγάπη για τη ΜΑΝΑ σου;!

Αγαπούσε την Πατρίδα του, την Ελλάδα τρελά κι ας τον ταλαιπωρούσαν, όπως όλους μας, οι Ελλαδίτες. Έφυγε από τούτο τον γυάλινο κόσμο, χωρίς να πάρει ελληνική ταυτότητα.

– Δεν τρέχω άσκοπα, δεν πληρώνω άδικα αυτό που είμαι, είπε σε ελλαδίτη διπλωμάτη στ’ Αργυρόκαστρο.

Την ελληνική ταυτότητα είναι υποχρέωσή σας, εμάς των Βορειοηπειρωτών, να μας την φέρετε στα σπίτια μας… Στο τελευταίο του ταξίδι τον κοινωνικό, τον αγαθό, τον καλοσυνάτο Ηλία Σούτζιο, τον συνόδεψε πλήθος κόσμου από παντού.

Τον κατέβασε κάτω στη μάνα γης ο πένθιμος ήχος του κλαρίνου του…

Σχετικά άρθρα: