11 Δεκεμβρίου 1990: Το αλβανικό κομμουνιστικό καθεστώς κλονίζεται

11 Δεκεμβρίου 1990: Το αλβανικό κομμουνιστικό καθεστώς κλονίζεται

Διαδηλώσεις υπέρ της φιλελευθεροποίησης του κομμουνιστικού καθεστώτος ξεκινούν στη Σκόδρα και επεκτείνονται γρήγορα και σε άλλες πόλεις της Αλβανίας. Θα είναι η απαρχή της κατάρρευσης του, που θα συντελεστεί οριστικά το επόμενο έτος.

Αποκομμένη τόσο από το δυτικό κόσμο όσο κι από τις κομμουνιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, η Αλβανία αν και με δεσμούς με την Κίνα παρέμενε ένα εσωστρεφές προσωποπαγές καθεστώς. Με το θάνατο του ιδρυτή του καθεστώτος, Ενβέρ Χότζα, το 1985, ο νέος Γενικός Γραμματέας, Ραμίζ Αλία, ξεκίνησε κάποιες κινήσεις ανοίγματος στον υπόλοιπο κόσμο.

Ήταν η εποχή που η ΕΣΣΔ εισήγαγε τις πολιτικές της “γκλάσνοστ” και της “περεστρόϊκα” ενώ στην Ανατολική Ευρώπη “ήρεμες” επαναστάσεις από την Πολωνία μέχρι την Βουλγαρία αποκαθήλωναν σταδιακά τα κομμουνιστικά καθεστώτα.

Ο Αλία εισήγαγε σταδιακά μεταρρυθμίσεις αλλά παράγοντες μέσα στο Κόμμα αντιδρούσαν. Το Μάρτιο του 1991 θα οργανωθούν οι πρώτες πολυκομματικές εκλογές από το 1923, με το κόμμα του Αλία (Εργατικό) να τις κερδίζει. Η νέα κομμουνιστική κυβέρνηση έπεσε όμως δύο μήνες αργότερα από μια γενική απεργία. Την ίδια τύχη θα έχει και η κυβέρνηση “εθνικής σωτηρίας” έξι μήνες μετά.

Ο νέος ηγέτης, ο Σαλί Μπερίσα του Δημοκρατικού Κόμματος θα εκλεγεί με πολλές ελπίδες αλλά γρήγορα οι προσδοκίες συνετρίβησαν με τον ίδιο να γίνεται όλο και πιο απολυταρχικός προς την αντιπολίτευση, τον Τύπο και τις κοινωνικές ελευθερίες. Το 1997 θα καταρρεύσει κι αυτός μέσα σε γενικό πολιτικό και κοινωνικό αναβρασμό.

military-history.gr

Σχετικά άρθρα: