20.000 αναλφάβητα παιδιά στην Αλβανία

20.000 αναλφάβητα παιδιά στην Αλβανία

Τα παιδιά που εγκαταλείπουν το σχολείο είναι ένα πολύ γνωστό φαινόμενο στην Αλβανία όλα αυτά τα χρόνια, αλλά ελάχιστα μελετημένο.

Για πρώτη φορά, στην Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας, τα εκπαιδευτικά σωματεία αποκάλυψαν σε περιφερειακό συνέδριο που έγινε στα Τίρανα ότι υπάρχουν περίπου 20.000 τέτοιες περιπτώσεις στη χώρα.

«Στην Αλβανία δεν έχουν γίνει πραγματικές μελέτες, αλλά με τη δουλειά μας ανακαλύψαμε ότι αν πριν από 10 χρόνια ο αριθμός ήταν 40 χιλιάδες, σήμερα που μιλάμε αυτός ο αριθμός έχει μειωθεί στο μισό. Αλλά εξακολουθούμε να ανησυχούμε, γιατί τα παιδιά απασχολούνται σε κάθε μέτωπο, στην ελαφριά βιομηχανία, στις κατασκευές, παιδιά που εγκαταλείπουν το σχολείο και ζητιανεύουν», εξηγεί ο Sinkron Stavri Liko, πρώην συντονιστής έργων κατά της παιδικής εργασίας.

Την τελευταία δεκαετία υπάρχει ευαισθητοποίηση στις αλβανικές οικογένειες για τη σημασία της εκπαίδευσης, αλλά το φαινόμενο της εγκατάλειψης του σχολείου δεν έχει εκλείψει. Μάλιστα, οι ειδικοί «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» για επιδείνωση της κατάστασης ως αποτέλεσμα της πανδημίας.

«Αυτό το φαινόμενο είναι πολύ ανησυχητικό, αναφέρουμε τα στοιχεία της UNICEF όπου ο αριθμός των παιδιών που αυτή τη στιγμή εργάζονται και δεν πηγαίνουν σχολείο είναι 160 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.

«Από τη δουλειά που έχουμε κάνει με τα Εκπαιδευτικά Σωματεία στην Αλβανία, βλέπουμε ότι τα παιδιά που εγκαταλείπουν το σχολείο εδώ είναι κυρίως από τις κοινότητες των Ρομά και των Αιγυπτίων, αλλά φυσικά υπάρχουν και άλλες κατηγορίες», τονίζει ο Sinkron Samuel Grumiau, εκπρόσωπος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Ενώσεων.

Σύμφωνα με τα Συνδικάτα, η εγκατάλειψη του σχολείου από παιδιά σε συνδυασμό με άλλα προβλήματα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα επηρεάζει την απασχόληση των εκπαιδευτικών.

«Την απασχόληση των δάσκαλων δεν επηρεάζει μόνο αυτό το φαινόμενο, αλλά και η μαζική μετανάστευση και η μείωση της γεννητικότητας θέτει σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας των εκπαιδευτικών», τονίζει ο Νεβρούς Καπτέλλη, επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ένωσης Εκπαίδευσης.

Σχετικά άρθρα: