Αυτά που δεν γνωρίζουμε

Αυτά που δεν γνωρίζουμε

ΓΝΩΜΕΣ

Γράφει

ο Κώστας Γιαννακίδης

Ο κυριακάτικος Τύπος προσφέρει πολιτικά και εκλογικά σενάρια για όλους. Αν δεν σας αρέσουν τα σενάρια της μίας εφημερίδας, μπορείτε να επιλέξετε την άλλη. Υπάρχουν αισιόδοξα και απαισιόδοξα σενάρια για κάθε γούστο. Άλλωστε αυτό το επιτρέπουν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις. Έχουν αποτελέσματα που ο καθένας μπορεί να τα προσαρμόσει στις διαθέσεις και στις προσδοκίες του.

Όμως όλες αυτές οι συζητήσεις το πιθανότερο είναι να αποδειχθούν, από τον χρόνο, κενές περιεχομένου, φυσαλίδες που δεν θα αντέξουν στον αέρα της πραγματικότητας. Διότι αυτά που γνωρίζουμε είναι πολύ λιγότερα από όσα δεν γνωρίζουμε. Σήμερα ξέρουμε ότι η Νέα Δημοκρατία καταγράφει απώλειες που δεν καρπώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά η περιφερειακή ψήφος. Η εικόνα του Μητσοτάκη έχει υποστεί σημαντική φθορά, αλλά και πάλι υπερέχει του Τσίπρα στα κρίσιμα θέματα διακυβέρνησης.

Ας δούμε και όσα δεν γνωρίζουμε

Τον χρόνο των εκλογών. Όσο δεν γνωρίζουμε πότε θα στηθούν οι κάλπες, τόσο οι υποθέσεις μας παραμένουν απλές εικασίες. Τι θα επιλέξει ο Μητσοτάκης; Τον Μάιο που είναι το προφανές ή τον Ιούλιο; Το πιθανότερο είναι ότι ούτε αυτός γνωρίζει. Τις δημοσκοπήσεις θα δει και θα αποφασίσει.

Πώς θα μεταβολίσει η κοινή γνώμη την τραγωδία των Τεμπών; Διακατέχεται από οργή που θα ξεθυμάνει ή θα οδηγήσει σε αλλαγές συσχετισμών; Ούτε αυτό το ξέρουμε. Σήμερα κανένας δεν μπορεί να προβλέψει για πόσο θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις και αν σε έναν ή δύο μήνες το κλίμα θα διατηρεί τη σημερινή φόρτιση.

Τι δημοσκοπικό αποτύπωμα θα αφήσει η αύξηση του κατώτατου μισθού και η νέα ρύθμιση για οφειλές;

Η διαρκώς αυξανόμενη πόλωση θα οδηγήσει σε συσπειρώσεις στο πλαίσιο του δικομματισμού ή θα εντείνει την κόπωση και την απογοήτευση του εκλογικού ακροατηρίου;

Σε τι κατάσταση θα βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ; Με όλα όσα συνεπάγεται αυτό…

Θα μπει ο Καραμανλής στα ψηφοδέλτια ή ο Μητσοτάκης θα το δει ως ευκαιρία σύγκρισης με τον Τσίπρα που πήρε πίσω τον Πολάκη; Και αν ο Καραμανλής αποκλειστεί από τα ψηφοδέλτια πώς θα αντιδράσουν οι καραμανλικοί;

Πώς θα συμπεριφερθεί ο Πολάκης; Θα εισπράξει την επιστροφή του στο ψηφοδέλτιο ως νίκη, διατηρώντας το ίδιο ύφος; Πρόκειται άλλωστε για πολιτικό που είναι επιδραστικός, με τον τρόπο του, σε όλα τα πολιτικά ακροατήρια.

Τι μας λένε όλα αυτά τα ερωτήματα; Ότι οποιοδήποτε σενάριο και αν διαβάσουμε με βάση τις σημερινές δημοσκοπήσεις, έχει αξία μέχρι να διαβάσουμε και τις επόμενες. Και όσο η κάλπη θέλει τον χρόνο της, καλό είναι τα στοιχήματα να μπαίνουν με φειδώ.

Protagon.gr

Σχετικά άρθρα: