Αλλοδαποί εισέρχονται στην Αλβανία, ιθαγενείς φεύγουν

Η Αλβανία βιώνει φέτος την καλύτερη τουριστική σεζόν στην ιστορία της. Από νότο προς βορρά, οι ξένοι απολαμβάνουν τις ομορφιές της αλβανικής φύσης. Η αύξηση του αριθμού των ξένων που επισκέπτονται τη χώρα μεταφράζεται σε μεγαλύτερο εισόδημα για την οικονομία.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας στο ισοζύγιο πληρωμών, το πρώτο τρίμηνο του έτους, τα ταξιδιωτικά έσοδα έφτασαν τα 624 εκατ. ευρώ, που είναι το υψηλότερο ιστορικό ρεκόρ και σχεδόν διπλάσιο από την ίδια περίοδο. 2019, πριν από την πανδημία και 52% περισσότερο από το πρώτο τρίμηνο του 2022.
Σύμφωνα με άλλα στοιχεία της INSTAT, το πρώτο τρίμηνο του 2023, ο αριθμός των αλλοδαπών πολιτών που εισήλθαν στο αλβανικό έδαφος ανέρχεται σε 1.070.564. Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 59,5%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας για το ποσό που ξόδεψαν όσοι ταξιδεύουν στην Αλβανία και της INSTAT για τον αριθμό των αλλοδαπών πολιτών, προκύπτει ότι η μέση δαπάνη ανά άτομο ήταν περίπου 580 ευρώ για το χρόνο παραμονής στην Αλβανία.
Ενώ ολοένα και περισσότεροι ξένοι προτιμούν τη χώρα μας, οι Αλβανοί πολίτες «κατακτούν» και την Ευρώπη, αφήνοντας όλο και περισσότερα χρήματα στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Αλβανίας, οι δαπάνες για ταξίδια στο εξωτερικό τον Ιανουάριο-Μάρτιο 2023 ήταν 435 εκατ. ευρώ, και πάλι σε επίπεδο ρεκόρ, με αύξηση 35% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.
Σύμφωνα με το INSTAT, ο αριθμός των Αλβανών πολιτών που εγκατέλειψαν το έδαφος της Αλβανίας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 ανέρχεται σε 1.394.250, σημειώνοντας αύξηση 32,3%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο.
Τα συνδυασμένα στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας και του INSTAT δείχνουν ότι οι Αλβανοί πολίτες ξοδεύουν λιγότερα όταν φεύγουν στο εξωτερικό, κατά μέσο όρο 311 ευρώ ανά άτομο, σχεδόν ο μισός αλλοδαπός.
Μέχρι το 2014, η χώρα είχε αρνητικό καθαρό ταξιδιωτικό ισοζύγιο, πράγμα που σημαίνει ότι οι Αλβανοί που ταξίδευαν στο εξωτερικό ξόδευαν περισσότερα από τους αλλοδαπούς που έρχονταν στην Αλβανία.
Όμως, τα τελευταία χρόνια, το ισοζύγιο είναι θετικό και συνεχώς αυξάνεται. Τους πρώτους τρεις μήνες του 2023, σύμφωνα με την Τράπεζα της Αλβανίας, απομένουν 189 εκατομμύρια ευρώ χωρίς ταξίδια στην τοπική οικονομία, το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί.