Αλβανία: Ακύρωση κατασκευής υδροηλεκτρικών σταθμών στον ποταμό Shushica

Αλβανία: Ακύρωση κατασκευής υδροηλεκτρικών σταθμών στον ποταμό Shushica

Τις αποφάσεις της Εθνικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος της Αλβανίας και του αλβανικού υπουργείου Υποδομών και Ενέργειας, που επέτρεπαν την κατασκευή τεσσάρων υδροηλεκτρικών σταθμών στον ποταμό Shushica, ακύρωσε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Τιράνων με προ ημερών απόφασή.

Στο στόχαστρο της προσφυγής 28 κατοίκων του χωριού Μπράταϊ και των περιβαλλοντικών οργανώσεων EcoAlbania και Impetus βρέθηκε η έγκριση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των έργων, καθώς και οι συμβάσεις παραχώρησης που υπεγράφησαν από τις αλβανικές αρχές με την εταιρεία Shushica Hydropower.

Ο ποταμός Shushica είναι παραπόταμος του Αωού, οι δυο λεκάνες απορροής του οποίου (όπου επρόκειτο να κατασκευαστούν οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί) έχουν κηρυχθεί από το 2023 προστατευόμενη περιοχή, ως εθνικό πάρκο.

Το δικαστήριο έκρινε ότι οι προσφεύγοντες κάτοικοι είχαν έννομο συμφέρον λόγω των υλικών επιπτώσεων των έργων, καθώς και λόγω ηθικής και πνευματικής σύνδεσης με την περιοχή. Το νόμιμο συμφέρον των περιβαλλοντικών οργανώσεων EcoAlbania και Impetus αναγνωρίστηκε στη βάση της ενεργού εμπλοκής τους σε περιβαλλοντικά θέματα.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Τιράνων έκρινε ότι η αγωγή ήταν τεκμηριωμένη και βάσιμη και αποφάσισε την ακύρωση της περιβαλλοντικής άδειας και της σύμβασης παραχώρησης του 2017, που προέβλεπε τη χρήση του νερού του ποταμού για 35 χρόνια.

Σημειώνεται ότι την περίοδο αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη στο Πρωτοδικείο Λούσνιας νομική διαδικασία κατά έργου υδροδότησης που περιλαμβάνει την εκτροπή του ποταμού Shushica

Σχετικά άρθρα: