Αλβανία: Χαμηλότεροι μισθοί και υψηλότερες τιμές τροφίμων στην περιοχή

Αλβανία: Χαμηλότεροι μισθοί και υψηλότερες τιμές τροφίμων στην περιοχή

Εκτός από το ότι έχουν τους χαμηλότερους μισθούς στην περιοχή, οι αλβανοί πολίτες αντιμετωπίζουν επίσης υψηλότερες τιμές, όποτε θέλουν να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες σε τρόφιμα.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Eurostat, οι μέσες τιμές των τροφίμων και των αλκοολούχων ποτών στην Αλβανία είναι 83,3% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατατάσσοντας τη δεύτερη πιο ακριβή στην περιοχή, μετά τη Σερβία (85,5%).

Τα στοιχεία αναφέρονται στο έτος 2021. Η φθηνότερη στην περιοχή είναι η Βόρεια Μακεδονία, με 64,4% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, Βοσνία Ερζεγοβίνη (78,8), Κόσοβο (80,6%), Μαυροβούνιο (82,2%).

Αντίθετα, ο μέσος μισθός στην Αλβανία είναι ο χαμηλότερος στην περιοχή. Τον Σεπτέμβριο του 2022, ο μέσος μηνιαίος ακαθάριστος μισθός στην Αλβανία ήταν περίπου 520 ευρώ, ή περίπου 40% χαμηλότερος από ό,τι στη Σερβία, όπου ο μέσος μισθός έφτασε τα 880 ευρώ/μήνα την ίδια περίοδο.

Στο Μαυροβούνιο, ο μέσος μισθός είναι 885 ευρώ, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη 896 ευρώ, στη Βόρεια Μακεδονία 788 ευρώ. Στο Κοσσυφοπέδιο, στα τέλη του 2021, ο δείκτης αυτός ήταν 482 ευρώ.

Οι τιμές των τροφίμων στην Αλβανία αυξήθηκαν ταχύτερα από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τη Eurostat, το 2016, οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών ήταν 71% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όντας σχετικά φθηνότερες από τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, αφήνοντας πίσω το Κοσσυφοπέδιο και τη Βόρεια Μακεδονία.

Το ψωμί είναι το πιο ακριβό, μαζί με τη Σερβία, με 77,2 και 77,9% αντίστοιχα του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Για τα φρούτα και τα λαχανικά, ο δείκτης είναι 70,9%, τρίτος μετά τη Σερβία και το Μαυροβούνιο.

Ακόμη και τα λάδια και τα λίπη είναι πιο ακριβά από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με 107,4, δεύτερη μετά τη Σερβία.

Αν και η Αλβανία είναι παράκτια χώρα, τα ψάρια είναι φθηνότερα στη Βόρεια Μακεδονία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κοσσυφοπέδιο.

Τα αλκοολούχα ποτά είναι τα πιο ακριβά στην περιοχή μαζί με το Μαυροβούνιο (122 και 122,4 αντίστοιχα) και ακριβότερα από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ.

Ο καπνός είναι φθηνότερος στο Κοσσυφοπέδιο (37,9%), στη Βόρεια Μακεδονία (331,7%) και στην Αλβανία (42%).

Το υψηλότερο μερίδιο των δαπανών για τρόφιμα στην Ευρώπη

Λόγω των χαμηλών εισοδημάτων και των υψηλών τιμών, οι αλβανικές οικογένειες ξοδεύουν το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού τους σε φαγητό, αφήνοντας λιγότερα για μεταφορές, διασκέδαση, μπαρ και εστιατόρια.

Το 2020, όταν είναι διαθέσιμα τα τελευταία στοιχεία για την Αλβανία, μια κανονική οικογένεια ξόδεψε το 43,6% του συνόλου σε τρόφιμα. Το ποσοστό αυτό είναι ελαφρώς υψηλότερο από αυτό που αναφέρει το INSTAT (41,6% για το 2020 και 41,3 για το 2021).

Για μια ευρωπαϊκή οικογένεια, η παροχή τροφής δεν είναι καθόλου πρόβλημα. Το 2021, το 14,3% των συνολικών δαπανών (14,8% το 2020) ήταν αρκετό για την κάλυψη της ελάχιστης βιοτικής ανάγκης, πολύ λιγότερο από την οικογενειακή μονάδα στη χώρα μας.

Ακόμη και σε σχέση με την περιοχή, η Αλβανία έχει το μεγαλύτερο μερίδιο δαπανών για τρόφιμα. Για τη Βόρεια Μακεδονία, ο δείκτης είναι περίπου 31%, για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη 29,5%, για τη Σερβία περίπου 24%, για το Μαυροβούνιο 24,6%, σύμφωνα με τη Eurostat (έτος 2019).

Τα στοιχεία για το Κοσσυφοπέδιο λείπουν από τη Eurostat, αλλά το μερίδιο είναι χαμηλότερο από 40%, σύμφωνα με τα εθνικά στατιστικά στοιχεία.

Σχετικά άρθρα: