Αλβανία, ΕΕ και κράτος δικαίου
Η Αλβανία είναι γειτονική χώρα και φίλη. Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες της βρίσκονται στην Ελλάδα, εργάζονται και έχουν προκόψει. Ήρθαν σε μια συνθήκη ανάγκης, έπειτα από δεκαετίες σε ένα καθεστώς-φυλακή, και με σκληρή δουλειά κέρδισαν τη ζωή τους, βοηθώντας και τη χώρα τους να ανακάμψει. Πολλοί ρίζωσαν εδώ, η Ελλάδα έγινε δεύτερη πατρίδα τους, απέκτησαν περιουσία, έκαναν οικογένειες ή διεύρυναν τις οικογένειες που είχαν, έχουν ΦΠΑ και ΑΜΚΑ, πολλοί πήραν υπηκοότητα.
Η Ελλάδα τούς χρωστάει πολλά. Κυρίως, ανέστειλαν τη γήρανση του πληθυσμού και συνέβαλαν στην οικονομία της. Με τα χρόνια, η Αλβανία έγινε μια χώρα οικονομικού ενδιαφέροντος και για την Ελλάδα. Είναι προς το συμφέρον μας η ανάπτυξή της, αφού στα νότια της χώρας ζει ελληνική μειονότητα και πρωτίστως μας ενδιαφέρει η ευημερία των μελών της. Ταλαιπωρημένη η μειονότητα τα χρόνια του κομμουνισμού, θύμα των ανελεύθερων συνθηκών που επικράτησαν, έλπιζε και συνεχίζει να ελπίζει στον εκδημοκρατισμό, στον εξευρωπαϊσμό, αλλά και στην οικονομική πρόοδο της Αλβανίας. Η μοίρα της μειονότητας συναρτάται με τη μοίρα της χώρας.
Και η μοίρα της χώρας δεν μπορεί παρά να είναι η ευρωπαϊκή πορεία της, η Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουν γίνει σοβαρά βήματα προς την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ και είναι εύλογο ότι η Ελλάδα στηρίζει αυτή την επιλογή. Οι ευρωπαϊκοί κανόνες που διασφαλίζουν πολιτική σταθερότητα και ένα κράτος δικαίου είναι εγγύηση της δημοκρατικής πορείας της χώρας, αλλά και της οικονομικής προόδου – και ασφαλώς των μειονοτικών δικαιωμάτων. Και οι Έλληνες της Αλβανίας μπορούν ελεύθερα να δραστηριοποιούνται οικονομικά ή πνευματικά χωρίς εμπόδια, όπως αρμόζει στους πολίτες μιας οιονεί ευρωπαϊκής επικράτειας.
Όλα τα παραπάνω, μαζί με την ανάγκη διασφάλισης της σταθερότητας στη Βαλκανική (αφού ο αλβανικός εθνικισμός, αν κυριαρχούσε, θα μπορούσε να λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά στη Βόρεια Μακεδονία και στο Κόσοβο) που είναι προϋπόθεση προόδου και οικονομικής ανάπτυξης, εξηγούν τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα συμπαραστέκεται ενθέρμως στην προσπάθεια της Αλβανίας να πάρει υποψηφιότητα προς ένταξη στην ΕΕ. Ωστόσο, η δημοκρατία και ο σεβασμός του κράτους δικαίου είναι απαραίτητες προϋποθέσεις σε αυτή την πορεία.
Αλλά στην περίπτωση ενός μειονοτικού πολιτικού, του εκλεγμένου δημάρχου στη μειονοτική Χιμάρα, Φρέντη Μπελέρη, ο οποίος κρατείται στη φυλακή επί μήνες, το κράτος δικαίου δοκιμάζεται. Ο Μπελέρης κατηγορείται ότι δωροδόκησε με πενηντάευρα πολίτη για την ψήφο του. Κατά τον ίδιο, είναι θύμα του προέδρου της Αλβανίας, Εντι Ράμα, ο οποίος ενδιαφέρεται προσωπικά για αξιοποίηση μιας περιοχής μεγάλο μέρος των εκτάσεων της οποίας ανήκει σε Έλληνες της μειονότητας. Κατά τον ίδιο, φαλκιδεύει το τεκμήριο αθωότητάς του, καθοδηγώντας με πολιτικές παρεμβάσεις του την αλβανική Δικαιοσύνη.
Απέναντι σε αυτή τη μεταχείριση, η Ελλάδα χθες κατέθεσε ρητή επιφύλαξη ως προς την πρόοδο της αλβανικής ενταξιακής διαδικασίας στην COREPER, την Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων της ΕΕ. Που σημαίνει ότι η χώρα μας θα δυσχεράνει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας αν το κράτος δικαίου στη γειτονική χώρα δεν λειτουργήσει.
Ο Έντι Ράμα προσπάθησε πριν από μήνες να κάνει δημόσιες σχέσεις με την Ελλάδα, θεωρώντας ότι έτσι θα διασφάλιζε ανοχή. Στο ευρωπαϊκό περιβάλλον, η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να είναι ο μακρύς βραχίονας της πολιτικής εξουσίας. Αν καταφέρνει κάτι με την ιδιότυπη αντίληψή του για τη διακυβέρνηση ο αλβανός πρόεδρος είναι να ζημιώσει τον λαό του. Αλλά η Ευρώπη δεν είναι προσφιλής χώρος σε κράτη-μαφίες.
Κανέλλης Ηλίας
tanea.gr