Αλβανία: Ισχυρός σεισμός χωρίς ανθρώπινες απώλειες

Αλβανία: Ισχυρός σεισμός χωρίς ανθρώπινες απώλειες

Η Αλβανία επλήγη από σεισμό μεγέθους 5,2 βαθμών το βράδυ της Κυριακής, 10 χιλιόμετρα από την πόλη Κλος και 46 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Τίρανα, αφήνοντας τους κατοίκους σοκαρισμένους, καθώς οι μνήμες παραμένουν από τον φονικό σεισμό του 2019 που στοίχισε τη ζωή σε 51 ανθρώπους.

Ο σεισμός έπληξε την αγροτική και ορεινή περιοχή στα βορειοανατολικά της χώρας στις 10:37 το βράδυ. Μάρτυρες τον περιέγραψαν ως χαμηλό και βροντερό, ωστόσο έγινε αισθητός σε όλη την Αλβανία, καθώς και στην Ελλάδα, το Κοσσυφοπέδιο και τη Βόρεια Μακεδονία.

Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές σε κτίρια, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τους κατοίκους των Τιράνων να αναζητήσουν καταφύγιο σε πλατείες και ανοιχτούς χώρους. Αυτοκίνητα και πεζοί κατευθύνθηκαν σε διάφορα ανοιχτά σημεία της πόλης για να βρουν ασφάλεια σε περίπτωση ενός άλλου, μεγαλύτερου σοκ.

Ενώ καταγράφηκαν μετασεισμικές δονήσεις, το υπόλοιπο της νύχτας πέρασε χωρίς περιστατικά.

Στις 26 Νοεμβρίου 2019, η Αλβανία επλήγη από σεισμό 6,2 βαθμών κοντά στο Δυρράχιο, 40 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα. Προκάλεσε την άμεση κατάρρευση πολλών κτιρίων, καθώς και ζημιές δισεκατομμυρίων. Περίπου 51 άνθρωποι σκοτώθηκαν, χιλιάδες εκτοπίστηκαν και χιλιάδες άλλοι είδαν τα σπίτια τους να καταστρέφονται ή να απαιτείται κατεδάφιση.

Η ΕΕ, ευρωπαϊκές χώρες και τρίτες χώρες ανταποκρίθηκαν δωρίζοντας περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο ευρώ στην Αλβανία για την ανοικοδόμηση σπιτιών, σχολείων και νοσοκομείων, ενώ άλλα εκατομμύρια δόθηκαν ως βοήθεια. Ο σεισμός έφερε επίσης ένα από τα μεγαλύτερα κινήματα της κοινωνίας των πολιτών στην ιστορία της χώρας, καθώς χιλιάδες εθελοντές εργάστηκαν για τη συλλογή και τη διανομή βοήθειας σε όσους είχαν ανάγκη.

Σχετικά άρθρα: