Αλβανία: Ιταλική επένδυση 4 δις ευρώ για πυρηνικό σταθμό 1500 Μεγαβάτ

Αλβανία: Ιταλική επένδυση 4 δις ευρώ για πυρηνικό σταθμό 1500 Μεγαβάτ

Η κατασκευή πυρηνικού σταθμού, ισχύος 1500 Μεγαβάτ, είναι η συμφωνία που έχει κάνει η Ιταλία με την Αλβανία μια επένδυση ίση με 4 δισ. ευρώ.

Μάλιστα οι ιταλικές εταιρείες που θα ενταχθούν στο έργο παρέχοντας δεξιότητες, ικανότητες και συμβουλές είναι η ENI (Ιταλική πολυεθνική εταιρεία ενέργειας), η ENEL (ιταλική πολυεθνική εταιρεία διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου), η EDISON (μία από τις παλαιότερες ιταλικές εταιρείες στον τομέα της ενέργεια και διανομέας φυσικού αερίου).

Αυτό λένε τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία είναι πεπεισμένα ότι αυτός ο πυρηνικός σταθμός θα κατασκευαστεί στην Αλβανία, έπειτα από συμφωνία Ράμα-Μελόνι.

Σημειώνεται ότι η υλοποίηση ενός τέτοιου πυρηνικού σταθμού στην επικράτεια της Ιταλίας έχει δημιουργήσει αρκετή συζήτηση.

Ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών Ματέο Σαλβίνι ζήτησε η συζήτηση να λάβει τη μορφή δημοψηφίσματος υπέρ ή κατά της πυρηνικής ενέργειας.

Ιταλοί οικονομικοί εμπειρογνώμονες αναφέρουν ότι οι 3 εταιρείες που προαναφέρθηκαν, δηλαδή η ENI, η ENEL και η EDISON, είναι οι μόνες που επωφελούνται από αυτή την επένδυση.

Η ιδέα να κατασκευαστεί εκτός Ιταλίας προφανώς κέρδισε έδαφος μετά από αυτές τις συζητήσεις. 

Ο Ράμα αρνήθηκε ότι μίλησε για αυτό το θέμα με τη Μελόνι στην τελευταία συνάντηση στην Αυλώνα.

Σχετικά άρθρα: