Αλβανία: Καθυστέρηση της απελευθέρωσης, αύξηση των εισαγωγών και ισχνή διείσδυση φωτοβολταϊκών

Αλβανία: Καθυστέρηση της απελευθέρωσης, αύξηση των εισαγωγών και ισχνή διείσδυση φωτοβολταϊκών

Σε 7 εκατ. MWh ανήλθε η εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Αλβανία το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της αλβανικής Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Η εγχώρια παραγωγή κάλυψε περίπου το 88% της εγχώριας ζήτησης, η οποία έφτασε συνολικά τα 7,9 εκατ. MWh. 

Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν 1 εκατ. MWh χρειάστηκα να καλυφθούν από εισαγωγές, γεγονός που επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό με αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, λόγω και της μεγάλης αύξησης στις διεθνείς τιμές ενέργειας, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα η Albanian Daily News.

Δεδομένου ότι σχεδόν το σύνολο της εγχώριας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Αλβανία προέρχεται από υδροηλεκτρικές μονάδες, η σχετική ανομβρία κατά τη διάρκεια του 2022 προκάλεσε σημαντικές υστερήσεις στην παραγωγή, με την κατάσταση να εξομαλύνεται σημαντικά με τις ισχυρές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν το φθινόπωρο. 

Το 48,7% της εγχώριας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προήλθε από υδροηλεκτρικής μονάδες της κρατικής KESH, ενώ το υπόλοιπο 51,3% από υδροηλεκτρικούς σταθμούς που ανήκουν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. 

Σημειώνεται ότι οι ιδιωτικές αυτές μονάδες είχαν τεθεί υπό κρατική εποπτεία κατά τη διάρκεια της κατάστασης «έκτακτης ανάγκης» με την έκρηξη του πολέμου στην Ουκρανία και την παγκόσμια ενεργειακή κρίση που ακολούθησε.

Σε ό,τι αφορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκές μονάδες το 2022, αυτή ανήλθε σε 50 MWh, ποσότητα που αντιστοιχεί σε ποσοστό μόλις 0,7% της εγχώριας παραγωγής.

Στη σχετική ενημέρωση από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα επισημαίνεται ότι η ενεργειακή κρίση οδήγησε σε επανειλημμένες χρονικές μεταθέσεις της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία, σύμφωνα με τις σχετικές εξαγγελίες της αλβανικής κυβέρνησης, έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2022.

Σχετικά άρθρα: