Αλβανία: Μετανάστευση και μείωση των γεννήσεων συρρικνώνουν τον πληθυσμό της χώρας

Αλβανία: Μετανάστευση και μείωση των γεννήσεων συρρικνώνουν τον πληθυσμό της χώρας

Το ποσοστό γεννήσεων στην Αλβανία μειώθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους κατά 16,9%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, καταγράφοντας χαμηλό 30ετίας, σύμφωνα με στοιχεία της INSTAT.

«Το πρώτο τρίμηνο του  2023  γεννήθηκαν σε όλη την Αλβανία μόλις  5.164 παιδιά», αναφέρει η Αλβανική  στατιστική υπηρεσία. Η Αλβανία έχει χάσει το 37% των πολιτών της λόγω μετανάστευσης. Λόγω του υψηλού επιπέδου μετανάστευσης και της απότομης μείωσης του ποσοστού γεννήσεων, ο πληθυσμός της Αλβανίας μειώνεται. Περίπου 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από την πτώση του κομμουνισμού το 1991, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 700.000 την τελευταία δεκαετία.

Τα Τίρανα κατέγραψαν την υψηλότερη πληθυσμιακή αύξηση με 581 περισσότερες γεννήσεις από τους θανάτους. Αντίθετα, η χειρότερη αναλογία γεννήσεων προς θάνατο καταγράφηκε στην Κορυτσά, η οποία είχε 265 περισσότερους θανάτους από τις γεννήσεις. Ωστόσο, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους, όλες οι περιφέρειες κατέγραψαν μείωση στον αριθμό των γεννήσεων σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Αν και το ποσοστό θνησιμότητας έχει επιστρέψει στους αριθμούς πριν από την πανδημία, η μείωση των γεννήσεων είχε ως αποτέλεσμα αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο του 2023, που σημαίνει ότι υπήρξαν 393 περισσότεροι θάνατοι από γεννήσεις.

Η Αλβανία γνώρισε υψηλή πληθυσμιακή αύξηση από το 1950 έως το 1991, με συνολικό πληθυσμό 3,3 εκατομμύρια κατοίκους. Το 1990 το ποσοστό γεννήσεων ξεπέρασε τις 82.000 σε ένα χρόνο, ενώ το 2022 ήταν μόλις 23.500. Αυτό οφείλεται στις κοινωνικοοικονομικές και πολιτιστικές αλλαγές στην κοινωνία, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στην περίθαλψη και στις επαγγελματικές φιλοδοξίες γυναικών και ανδρών. Τα Ηνωμένα Έθνη προβλέπουν ότι ο  Αλβανικός πληθυσμός θα μπορούσε να συρρικνωθεί σε 1,1 εκατομμύρια ανθρώπους μέχρι το 2100, εάν συνεχιστεί η τάση της μετανάστευσης και της μείωσης των ποσοστών γεννήσεων.

Σχετικά άρθρα: