Αλβανία: Προειδοποίηση για νέα αύξηση στις τιμές των γαλακτοκομικών

Αλβανία: Προειδοποίηση για νέα αύξηση στις τιμές των γαλακτοκομικών

Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι αγρότες αναφέρει ο επικεφαλής της Αγροδιατροφικής Ένωσης, Θεόδωρη Χριστούλη. Είπε ότι το υψηλό κόστος θα οδηγήσει σε περαιτέρω αυξήσεις των τιμών για τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αντιμέτωποι με αυτήν την κατάσταση, οι καταναλωτές θα εγκαταλείψουν τα τοπικά προϊόντα, επιλέγοντας εισαγόμενα.

Αν και τους τελευταίους μήνες οι τιμές στα τρόφιμα έχουν σημειώσει μικρή μείωση, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για το γάλα και τα υποπροϊόντα του.

Για περισσότερα από 2 χρόνια, οι αλβανοί καταναλωτές αντιμετωπίζουν σχεδόν τριπλασιασμένες τιμές στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Από την άλλη, η αύξηση του κόστους έχει φέρει σε δύσκολη θέση τους αγρότες, με αποτέλεσμα ορισμένοι να χρεοκοπούν.

Ο Χριστούλη δηλώνει ανήσυχος ότι ο αριθμός των βοοειδών έχει μειωθεί στο μισό. Με μειωμένη παραγωγή και δυσμενείς τιμές, τα αλβανικά προϊόντα κινδυνεύουν να μην είναι ανταγωνιστικά σε σχέση με τις χώρες της περιοχής.

Ο επικεφαλής της Αγροδιατροφικής Ένωσης απαιτεί να αυξηθεί η άμεση στήριξη στους αγρότες, καθώς και να αρθούν οι περιορισμοί που επιβάλλονται στην επιδότηση.

Σχετικά άρθρα: