Αλβανικό σχέδιο με «Τσάμηδες»

Αλβανικό σχέδιο με «Τσάμηδες»

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

H Χειμάρρα και η αρπαγή του δήμου από τον Φρέντι Μπελέρη είναι το πρώτο επεισόδιο στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, και τα επόμενα δεν θα είναι καλύτερα.

Αυτή είναι η εκτίμηση τόσο κορυφαίων διπλωματών, απόμαχων πια, που θήτευσαν σε καίριες θέσεις του ΥΠ.ΕΞ. και γνωρίζουν άριστα τα τεκταινόμενα, όσο και σημαντικών παραγόντων της ελληνικής μειονότητας στη Βόρεια Ήπειρο, που θεωρούν ότι ο Έντι Ράμα δεν πρόκειται να σταματήσει τώρα που κέρδισε το Δήμο Χειμάρρας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διπλωματών, ο Αλβανός πρωθυπουργός έχει ως απώτερο στόχο να μετατρέψει τη χώρα του σε ρυθμιστική δύναμη στα Βαλκάνια, και προς τούτο θα εργαλειοποιήσει τους αλβανικούς πληθυσμούς που ζουν εκτός χώρας.

Ο στόχος μίας «Μεγάλης Αλβανίας» περνά μέσα από την απομείωση της ελληνικής επιρροής στα Βαλκάνια, και είναι πολύ σοβαρό το ενδεχόμενο να βρεθούμε προ εκπλήξεων.

Συγκεκριμένα, το επόμενο βήμα του Έντι Ράμα φέρεται να είναι η «αξιοποίηση» των «Τσάμηδων» (Αλβανοί εκ Τσαμουριάς Θεσπρωτίας), και ειδικότερα των απογόνων αυτών που έφυγαν από την Ελλάδα μετά τη γερμανική Κατοχή, γιατί ήταν συνεργάτες των ναζί, και είχαν προβεί σε στυγνά εγκλήματα σε βάρος του ελληνικού πληθυσμού στην Ήπειρο.

Το ελληνικό κράτος στη συνέχεια, κατάσχεσε τις περιουσίες τους, κάτι που οι Αλβανοί ανακινούν σε κάθε ευκαιρία, βάζοντας μπροστά τους «Τσάμηδες», οι οποίοι έχουν δικό τους κόμμα στην αλβανική Βουλή, που φυσικά στηρίζει τον Ράμα.

Η Αλβανία δεν τόλμησε να το απαιτήσει από την Αθήνα, αλλά, πλέον, ο σχεδιασμός του Ράμα περνά μέσα από την ενεργή εμπλοκή των «Τσάμηδων» στις ελληνοαλβανικές σχέσεις…

Πάντοτε στο παρελθόν, όταν τα Τίρανα ήθελαν να ασκήσουν πίεση στην Ελλάδα, έβαζαν ανεπίσημα το θέμα των περιουσιών, αλλά η άμεση και κάθετη ελληνική αντίρρηση, σταματούσε κάπου εκεί την ιστορία.

Πρόσφατα, το κόμμα των Τσάμηδων κατέθεσε στην αλβανική Βουλή ψήφισμα για επικύρωση της άρσης του εμπόλεμου, και καλεί την ελληνική Βουλή να «συνεργαστεί» με τη σύσταση μεικτής επιτροπής, για να αρθεί η εκκρεμότητα.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των Αλβανών βουλευτών, και έμπειρα μέλη της ελληνικής μειονότητας θεωρούν πως θα αποτελέσει διαπραγματευτικό εργαλείο πίεσης της Αλβανίας στην ενταξιακή της πορεία στην Ε.Ε.

Ειδικότερα, επισημαίνουν ότι το καθεστώς Ράμα θα μπορεί να ισχυρίζεται ότι μεταξύ υποψήφιων προς ένταξη χωρών και μελών δεν μπορούν να υπάρχουν τέτοια κατάλοιπα του παρελθόντος.

Παράλληλα, το ψήφισμα ζητά από το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών να εγείρει το ζήτημα στο ΝΑΤΟ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε άλλους διεθνείς Οργανισμούς και να αποτελέσει όρο για τη βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα.

Το επόμενο βήμα των Τιράνων, ο χρόνος του οποίου θα εξαρτηθεί από τα ευρύτερα συμφέροντα του Ράμα, αναμένεται να είναι η έγερση αξιώσεων για επιστροφή περιουσιών των «Τσάμηδων».

Το ΥΠ.ΕΞ. θεωρεί κάτι τέτοιο αδιανόητο, αφού θα αποτελούσε εμπόδιο για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, αλλά ο Ράμα φιλοδοξεί κάτι τέτοιο να αποτελέσει εργαλείο πίεσης…

Το «βαρύ πυροβολικό» εκβίαζε ομογενείς στη Χειμάρρα

Οι πληροφορίες από τη Χειμάρρα και τη μειονότητα πληθαίνουν τις τελευταίες ημέρες, δείχνουν ανάγλυφα ότι το καθεστώς Ράμα έκλεψε επί της ουσίας το δήμο, και πλέον απέκτησε τον πλήρη έλεγχο του ύστερα από την άνετη νίκη του εκλεκτού του καθεστώτος, Τάβου.

Σημαντικό στέλεχος της μειονότητας από τη Χειμάρρα, βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, και σε συνομιλία του με τη «ΒτΚ» αποκάλυψε ότι τις ημέρες των εκλογών το «βαρύ πυροβολικό» των στελεχών του Σοσιαλιστικού Κόμματος, εμμέσως είτε πίεζαν, είτε εκβίαζαν, είτε προσέγγιζαν με σκοπό τη δωροδοκία, τους μειονοτικούς.

Το 2021 διέρρευσαν τα προσωπικά δεδομένα πολλών χιλιάδων Αλβανών, μεταξύ αυτών και της μειονότητας, και σύμφωνα με παράγοντες της μειονότητας, το κόμμα του Ράμα είχε φτιάξει ένα σύστημα χειραγώγησης των ψηφοφόρων, όπου κάθε «χειριστής» είχε υπό την ευθύνη του 10 ψηφοφόρους που θα έπρεπε να τους πείσει να ψηφίσουν τον Τάβο.

Οι χειριστές είχαν τα προσωπικά δεδομένα των ψηφοφόρων και πρόσβαση στις ταυτότητές τους και στα φορολογικά στοιχεία τους, πού εργάζονταν, πόσα χρώσταγαν στο Δημόσιο και πόσα σε δάνεια σε τράπεζες. Με αυτό τον τρόπο ασκούσαν πίεση ώστε να ψηφίζουν υπέρ του εκλεκτού του Ράμα.

Την ίδια στιγμή, τα στελέχη της μειονότητας αναφέρουν ότι στην Ελλάδα δρουν θύλακες των μυστικών υπηρεσιών του Ράμα, υπό την κάλυψη των τοπικών δραστηριοτήτων τους, ή των… καλλιτεχνικών ανησυχιών τους.

Έχει εντοπιστεί στη Δυτική Πελοπόννησο τέτοιος θύλακας ακραίων και σκληρών εθνικιστών (που κάθε άλλο παρά τέτοια δημόσια εικόνα έχουν), με πολλά χρόνια παρουσίας στη χώρα μας, που προσέθεσαν ένα ελληνικό όνομα, αφομοιώθηκαν πλήρως από την τοπική κοινωνία, ενώ αξιοποιώντας την καλλιτεχνική δραστηριότητά τους ταξιδεύουν ανά τη χώρα μετέχοντας σε εικαστικές Εκθέσεις, καλύπτοντας (άγνωστο πώς) οι ίδιοι τα έξοδά τους.

Ένας εξ αυτών, σύμφωνα με το στέλεχος της μειονότητας, έχει στενό συγγενή σημαντικό στέλεχος των αλβανικών μυστικών υπηρεσιών, το οποίο έχει έρθει αρκετές φορές στη χώρα μας και φιλοξενήθηκε στον ξάδελφό του.

Η ΕΥΠ τούς έχει εντοπίσει και τους παρακολουθεί διακριτικά, αλλά μέχρι εκεί…

vradini.gr

Σχετικά άρθρα: