Αλβανό πρωθυπουργού για πρώτη φορά θα έχουν τα Σκόπια την επόμενη εβδομάδα

Αλβανό πρωθυπουργού για πρώτη φορά θα έχουν τα Σκόπια την επόμενη εβδομάδα

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η παραίτηση του πρωθυπουργού των Σκοπίων, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι και ο ορισμός υπηρεσιακού πρωθυπουργού και υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Η εξέλιξη αυτή προκύπτει από την εκλογική νομοθεσία της χώρας, σύμφωνα με την οποία, 100 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών σχηματίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση που την οδηγεί μέχρι τις βουλευτικές εκλογές.

Οι βουλευτικές εκλογές στα Σκόπια θα διεξαχθούν στις 8 Μαϊου. Αυτό σημαίνει ότι στις 27 ή 28 Ιανουαρίου θα σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Βάσει μίας πολιτικής συμφωνίας μεταξύ των συγκυβερνώντων κομμάτων «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM), της οποίας ηγείται ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι και του αλβανικού DUI, του οποίου ηγείται ο Αλί Αχμέτι, επικεφαλής αυτής της υπηρεσιακής κυβέρνησης θα οριστεί πρόσωπο που θα υποδειχθεί από το αλβανικό κόμμα και για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, από το 1991 που απέκτησε την ανεξαρτησία της, η χώρα θα έχει Αλβανό πρωθυπουργό, έστω και για 100 ημέρες.

Το DUI πρότεινε για υπηρεσιακό πρωθυπουργό τον νυν πρόεδρο της Βουλής και υψηλόβαθμο στέλεχος του αλβανικού αυτού κόμματος, Ταλάτ Τζαφέρι.

Σχετικά άρθρα: