Αν ο Ντογιάκος ερευνήσει τα Τέμπη όπως τις υποκλοπές, ζήτω που καήκαμε…

Αν ο Ντογιάκος ερευνήσει τα Τέμπη όπως τις υποκλοπές, ζήτω που καήκαμε…

ΓΝΩΜΕΣ

Γράφει

ο Γιώργος Καρελιάς

Λοιπόν, πρόβλημα δεν είναι αν ο πρωθυπουργός, ως επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας, στέλνει επιστολή στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Και παρέμβαση να τη θεωρήσουμε δεν θα χαθεί ο κόσμος, αν ο αποδέκτης της την αντιμετωπίσει όπως πρέπει. Διότι το πρόβλημα δεν είναι ο επιστολογράφος, αλλά ο αποδέκτης της επιστολής.

Στη θητεία του κ. Ντογιάκου έπεσαν δύο τεράστιες υποθέσεις. Πρώτα οι υποκλοπές και τώρα η τραγωδία των Τεμπών. Για να μπορέσουμε να εικάσουμε πώς θα χειριστεί τη σημερινή, πρέπει να δούμε πώς χειρίστηκε την προηγούμενη. Και, δυστυχώς, το συμπέρασμα δεν είναι καθόλου κολακευτικό γι’ αυτόν.

Οι πρώτες καταγγελίες έγιναν από το καλοκαίρι του 2022. Αλλά ο κ. Ντογιάκος ανέθεσε την έρευνα ουσίας σε κατώτερους δικαστικούς. Και για τον εαυτό του κράτησε μια δευτερεύουσα πτυχή της, δηλαδή πώς διέρρευσαν στα μέσα ενημέρωσης στοιχεία της υπόθεσης.

Η υπόθεση πήρε πρωτοφανείς διαστάσεις, τέτοιες που ανάγκασε έναν κυβερνητικό βουλευτή να καλέσει τους εισαγγελείς «να μην κλώθουν, αλλά να αναλάβουν δράση». Ο εισαγγελέας ενοχλήθηκε και απάντησε.

Όμως, έχουν περάσει τόσοι μήνες και είμαστε ακόμη στο σκοτάδι. Δεν γνωρίζουμε, ούτε καν στοιχειωδώς, αν η εισαγγελική έρευνα έχει αποδώσει κάτι ή αν όλα είναι καλώς καμωμένα, όπως λέει η κυβέρνηση. Σε λίγο θα έχουμε εκλογές. Θα πάμε σ’ αυτές με το σκάνδαλο ανοιχτό; Θα πάμε χωρίς να γνωρίζουμε γιατί παρακολουθούνταν υπουργοί, η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, ένας πολιτικός αρχηγός και τόσοι άλλοι; Έχει υπολογίσει ο ανώτατος εισαγγελέας πόσο δηλητηριάζει τη δημόσια ζωή αυτή η υπόθεση; Και τι έχει κάνει μέχρι τώρα η εισαγγελική έρευνα για να την εξιχνιάσει;

Δεν γνωρίζουμε. Αντίθετα, γνωρίζουμε ότι ο ανώτατος εισαγγελέας, με γνωμοδότησή του, επιχείρησε να εμποδίσει την έρευνα της ανεξάρτητης αρχής, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση πλήθους συνταγματολόγων.

Τα θυμίζουμε όλα αυτά επειδή τώρα ο ίδιος ανώτατος εισαγγελέας καλείται να χειριστεί μια εξίσου σοβαρή υπόθεση, έγκλημα βαρύτερο, αφού έχουμε απώλειες πολλών ζωών.

Δεν θα προκαταλάβουμε τίποτα. Απλώς θα κάνουμε τρεις επισημάνσεις:

Πρώτον, καταβάλλεται, από πολλές πλευρές, εργώδης προσπάθεια να πιστέψουμε ότι ο μόνος ένοχος για την τραγωδία στα Τέμπη είναι ο σταθμάρχης. Πρώτος ο πρωθυπουργός έσπευσε να αποφανθεί ότι οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος. Ευτυχώς, στη δεύτερη δήλωσή του (ανάρτηση) το ανασκεύασε. Ναι, ο σταθμάρχης έχει προφανή ευθύνη. Αλλά θα ήταν εγκληματική παράλειψη να ανακηρυχθεί ως ο μόνος υπεύθυνος.

Δεύτερον, αν ο σταθμάρχης δεν είναι ο μόνος υπεύθυνος, η έρευνα πρέπει να αναζητήσει ποιος ή ποιοι άλλοι είναι. Και εδώ τα πράγματα δυσκολεύουν. Διότι αυτοί οι άλλοι δεν είναι απλοί υπάλληλοι.

Τρίτον, ποιοι ευθύνονται για τη μη τοποθέτηση του συστήματος σηματοδότησης, που θα «διόρθωνε» το ανθρώπινο λάθος και θα απέτρεπε την τραγωδία; Και ποιος αγνόησε τις προειδοποιήσεις των εργαζομένων για επαπειλούμενο ατύχημα; Εάν ο δικαστής που θα ερευνήσει ψάξει εκεί που πρέπει, θα έχουμε συνταρακτικές εξελίξεις.

Γι’ αυτό (ξανα)λέμε ότι η επιστολή Μητσοτάκη σε Ντογιάκο δεν συνιστά πρόβλημα. Δεν είναι παρέμβαση στη λειτουργία της δικαιοσύνης. Άλλωστε, οι (επιλήψιμες) παρεμβάσεις δεν γίνονται με επιστολές που δίνονται στη δημοσιότητα. Το πρόβλημα είναι πώς θα δει, αυτή τη φορά, ο ανώτατος εισαγγελέας την έρευνα για τα Τέμπη. Ελπίζουμε να μη τη δει όπως εκείνη για τις υποκλοπές, που αντικειμενικά ευνοούσε την κυβέρνηση.

Μπορεί η καχυποψία να είναι πρόωρη, αλλά δεν είναι αδικαιολόγητη…

ΥΓ: Ο Κώστας Καραμανλής ο Β’ δεν αντέχει να μην είναι υποψήφιος βουλευτής; Αν είναι, θα αποδεχθεί ότι η παραίτησή του ήταν μια ψεύτικη εκδήλωση ευαισθησίας. Κύριε Μητσοτάκη, μη μας κάνετε να ζήσουμε κι αυτήν την φαρσοκωμωδία. Όταν λέμε παραίτηση, εννοούμε παραίτηση, που θα ΄λεγε κι ο(μακαρίτης) κανονικός Καραμανλής…

news247.gr

Σχετικά άρθρα: