Αναγκαία η διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής για τη Διασπορά

Αναγκαία η διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής για τη Διασπορά

Η Διασπορά αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ατού και όπλα του Ελληνισμού διαχρονικά. Η ίδια η ανεξαρτησία της χώρας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη Διασπορά, που εμπνεύσθηκε ένα ανεξάρτητο ελληνικό κράτος και ξεκίνησε και χρηματοδότησε τον Αγώνα.

Σε όλη τη διάρκεια της σύγχρονης ιστορίας μας, οι απόδημοι Έλληνες ήταν αυτοί που είτε με τους πόρους που κατόρθωσαν να κερδίσουν μεγαλουργώντας στο εξωτερικό είτε με την προσωπική ακόμη θυσία τους βοήθησαν το ελληνικό κράτος να βρεθεί στο σημείο που βρίσκεται σήμερα.

Πλέον, όμως, ο Απόδημος Ελληνισμός, εκτός από εκείνους που φεύγουν για σπουδές ή για δουλειά, αποτελείται από Έλληνες τρίτης, τέταρτης και πέμπτης γενιάς. Πολλοί εξ αυτών δεν μιλούν πια την ελληνική γλώσσα, ενώ αρκετοί δεν έχουν πια τον δεσμό που είχαν με τις ελληνικές κοινότητες ή τις ελληνορθόδοξες εκκλησίες. Η επαφή τους περιορίζεται συνήθως σε σύντομες και συχνά τυπικές διακοπές στην Ελλάδα.

Έτσι, είναι αναγκαία η διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής για τη Διασπορά. Στο υπουργείο Εξωτερικών, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του ΥΠΕΞ Γιώργου Γεραπετρίτη, παρουσιάστηκε το Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό, το οποίο επεξεργάστηκε το υπουργείο Εξωτερικών και ο αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Κώτσηρας.

Η ενδυνάμωση των δεσμών του μητροπολιτικού κέντρου με την ελληνική Διασπορά, η ουσιαστική επικοινωνία μαζί της και η ενίσχυση του ελληνικού στοιχείου ανά τον κόσμο είναι ο στόχος του Στρατηγικού Σχεδίου, το οποίο περιλαμβάνει έξι κατηγορίες δράσεων:

1. Αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τις προξενικές αρχές. 2. Υποστήριξη και ανάπτυξη δικτύων και δομών της ομογένειας με έμφαση σε νέους τρόπους οργάνωσής της. 3. Συνεργασία με την ομογένεια για την ενίσχυση της εικόνας της χώρας. 4. Διατήρηση των στοιχείων ελληνικότητας μέσω της ενίσχυσης της γλώσσας, της ιστορίας, της παράδοσης και του πολιτισμού της Ελλάδας. 5. Προσέγγιση και ενδυνάμωση των σχέσεων με τη νέα γενιά. 6. Διατήρηση και ενδυνάμωση των δεσμών με τους εκκλησιαστικούς θεσμούς της Ορθοδοξίας, ως συνεκτικού παράγοντα μεταξύ μητροπολιτικού κέντρου και ομογένειας.

Επιπλέον, το Στρατηγικό Σχέδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία μητρώου ομογενειακών οργανώσεων, τη δικτύωση ελλήνων ακαδημαϊκών, επιστημόνων και επιχειρηματιών ανά τον κόσμο, τη στήριξη των εδρών ελληνικών σπουδών, τον εμπλουτισμό της πλατφόρμας εκμάθησης ελληνικών staellinika.com, την επέκταση των προγραμμάτων φιλοξενίας νέων της Διασποράς, καθώς και δράσεις προσέλκυσης της γενιάς του brain drain.

Ιδιαίτερα φιλόδοξο το Στρατηγικό Σχέδιο και ελπίζουμε να πετύχει, καθώς θα είναι προς όφελος της χώρας. Ωστόσο, το έχουμε ξαναπεί: τίποτα δεν γίνεται από μόνο του. Χρειάζεται να διατεθούν πόροι και προσωπικό, ώστε να λειτουργήσουν αυτές οι δράσεις. Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τον ρόλο της Εκκλησίας, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε περιπτώσεις όπου, δυστυχώς, επιχειρείται η απογύμνωση των εκκλησιαστικών κοινοτήτων από το εθνικό τους στοιχείο. Και τα παραδείγματα είναι αρκετά, αν κρίνουμε από τις διαμαρτυρίες που υπάρχουν από ομογενείς της Αμερικής.

Από τη στήλη: Υπουργείο Εξωφρενικών

Πηγή: paron.gr

Σχετικά άρθρα: