Αναβάθμιση των ηλεκτρικών δικτύων των Δ. Βαλκανίων προτείνει η Ελλάδα

Αναβάθμιση των ηλεκτρικών δικτύων των Δ. Βαλκανίων προτείνει η Ελλάδα

Η Ουκρανία, η ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε., η ενέργεια, το μεταναστευτικό και η οικονομία είναι τα θέματα του Εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες. Ακόμη, θα συζητηθεί η μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα της Ένωσης και η περαιτέρω εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς. Θα εξεταστούν τέλος, τρόποι για την ενίσχυση της ικανότητας καινοτομίας των “27”, καθώς και η ενίσχυση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών, προκειμένου να τονωθούν οι επενδύσεις για την ενίσχυση της τεχνολογικής βάσης των χωρών-μελών και την επίτευξη των πράσινων και ψηφιακών μεταβάσεων. 

Σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων, οι ηγέτες θα πρέπει να επιμείνουν στην «κινητοποίηση των υφιστάμενων κεφαλαίων και των υφιστάμενων χρηματοπιστωτικών μέσων» για τη στήριξη στρατηγικών βιομηχανικών τομέων. Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, δεν αποκλείεται ορισμένοι ηγέτες να αναφερθούν στην ιδέα του Ταμείου Κυριαρχίας, ωστόσο το θέμα αυτό θα συζητηθεί περισσότερο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.

Θα ακολουθήσει το θέμα της ενέργειας με τους Ευρωπαίους ηγέτες να συζητούν τρόπους για την εγγύηση της ασφάλειας του εφοδιασμού σε προσιτές τιμές.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να προτείνει την αναβάθμιση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας των Δυτικών Βαλκανίων αλλά και να υπάρξει χρηματοδοτική στήριξη από την Ευρώπη των ηλεκτρικών διασυνδέσεων με την Βόρεια Αφρική και την Μέση Ανατολή προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της Ε.Ε. για ένα μελλοντικό ηλεκτρικό σύστημα μηδενικών εκπομπών άνθρακα.

Η ελληνική κυβέρνηση που εργάζεται με σκοπό να καταστήσει τη χώρα σημείο διέλευσης πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας από την Βόρεια Αφρική και την Μέση Ανατολή , προς την Ευρώπη, θεωρεί ότι για να γίνει αυτό, θα πρέπει κατ΄αρχάς, να ενισχυθεί το δίκτυο των Δυτικών Βαλκανίων καθώς και οι διασυνδέσεις της Ελλάδας με την Ιταλία και  την Αλβανία. 

Ακόμη, η Αθήνα στηρίζει το project της υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου (GRECY) που προωθεί ο όμιλος Κοπελούζου και μέσω αυτού θα μεταφερθεί φθηνή πράσινη ενέργεια από την Αίγυπτο προς την Ευρώπη (ακόμη και μέχρι την Αυστρία και την Γερμανία), μέσω των Βαλκανίων.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει στους ομολόγους του της Ε.Ε. σχέδιο για την αναμόρφωση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα συμβάλει στη μαζικότερη παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ και τη μεταφορά της παραγόμενης ενέργειας μέχρι και την Κεντρική Ευρώπη, καθώς, όπως αναφέρει σχετικό έγγραφο της ελληνικής πλευράς «οι επενδύσεις σε δίκτυα είναι χαμηλότερες από ό,τι χρειάζεται για ένα ενεργειακό σύστημα μηδενικού άνθρακα.»

Την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν παρουσίασε σχέδιο που προβλέπει την αύξηση της παραγωγής οκτώ «στρατηγικών τεχνολογιών μηδενικού άνθρακα», όπως τις χαρακτήρισε, μεταξύ αυτών και όσων συμβάλουν στην ενίσχυση της δυναμικότητας των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.

energia.gr

Σχετικά άρθρα: