Αναβολή από την Ιταλία του σχεδίου διεκπεραίωσης αιτήσεων μεταναστών στην Αλβανία

Αναβολή από την Ιταλία του σχεδίου διεκπεραίωσης αιτήσεων μεταναστών στην Αλβανία

Η Τζόρτζια Μελόνι επιβεβαίωσε χθες, στις 8 Μαΐου, ότι το σχέδιο της Ιταλίας να διεκπεραιώσει τις αιτήσεις ασύλου στην Αλβανία έχει αναβληθεί ως αποτέλεσμα προβλημάτων σχεδιασμού της τελευταίας στιγμής και δεν έχει οριστεί ακόμη νέα ημερομηνία για την έναρξη του σχεδίου.

Η Αλβανία δημιουργεί δύο κέντρα υποδοχής που διευθύνονται από Ιταλούς αξιωματούχους για μετανάστες που διασχίζουν τη Μεσόγειο από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής.

Σύμφωνα με τα νέα σχέδια, οι μετανάστες που αναχαιτίζονται στη θάλασσα με υπερπλήρη και δυσπρόσιτα σκάφη θα μεταφερθούν απευθείας στην Αλβανία.

Αναμένεται ότι οι αιτήσεις ασύλου που υποβάλλονται από μετανάστες θα εξεταστούν εντός των δύο κέντρων. Εάν η αίτηση εγκριθεί, ο αιτών μπορεί να σταλεί στην Ιταλία και εάν η αίτηση απορριφθεί, θα απελαθεί.

Τα επίμαχα σχέδια είχαν προγραμματιστεί να τεθούν επίσημα σε κυκλοφορία στις 20 Μαΐου, αλλά η δεξιά κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Ιταλίδας Τζόρτζια Μελόνι επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι το σχέδιο θα αναβληθεί και η κυβέρνηση δεν διευκρίνισε τα προβλήματα που την οδήγησαν να αναβάλει το σχέδιο.

Βάσει της συμφωνίας, η Ιταλία θα πληρώσει το κόστος κατασκευής δύο κέντρων στην Αλβανία (υπό ιταλική δικαιοδοσία), στις λιμενικές περιοχές Shengjin και Jadir στα βορειοδυτικά της χώρας, για τη στέγαση μεταναστών και τα δύο κέντρα υποτίθεται ότι θα αρχίσουν να χρησιμοποιούνται την άνοιξη του τρέχοντος έτους 2024.

Σχετικά άρθρα: