Αναζητούνται λύσεις για την ύδρευση της Κέρκυρας από το Γαλάζιο Μάτι

Αναζητούνται λύσεις για την ύδρευση της Κέρκυρας από το Γαλάζιο Μάτι

Λύσεις για την ύδρευση της Κέρκυρας αναζητάει η περιφέρεια Ιονίων Νήσων σε συνεργασία με τους τρεις δημάρχους του νησιού. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιοποίησε η περιφέρεια, οι δύο λύσεις που συζητούνται πλέον είναι η παλιά πρόταση για παροχή νερού από το Γαλάζιο Μάτι της Αλβανίας, όπως και μια νεότερη, που αφορά στην αξιοποίηση των υδάτινων πόρων στην περιοχή της Θεσπρωτίας απέναντι από την Κέρκυρα και ειδικότερα της Σαγιάδας.

Αμφότερες εξετάζονται και πρέπει ν’ αναλυθούν οι τεχνικές και οικονομικές παράμετροί τους, όπως βέβαια και ο διακρατικός (στην πρώτη περίπτωση) ή διαπεριφερειακός – διαδημοτικός (στη δεύτερη περίπτωση) χαρακτήρας τους.

Αυτό που επισημάνθηκε, τόσο από τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Γιάννη Τρεπεκλή, όσο και από τους δημάρχους κ.κ. Πουλημένο, Μαχειμάρη, ήταν ότι υπάρχει μεγάλη αγωνία για το πώς θα εξελιχθεί η ομαλή υδροδότηση του νησιού της Κέρκυρας, καθώς δεν μπορεί σήμερα να διασφαλιστεί η συμπεριφορά των υπαρχουσών εγκαταστάσεων σε σχέση με τα επίπεδα της υπόγειας υδροφορίας της Κέρκυρας, ιδιαίτερα από τη στιγμή που παρατηρούνται φαινόμενα γεωτρήσεων που στερεύουν, προκαλώντας έντονο προβληματισμό για την περίοδο που η κατανάλωση είναι αυξημένη λόγω τουρισμού (Ιούλιος-Σεπτέμβριος) και ελλοχεύει ο κίνδυνος εξάντλησης των υδάτινων αποθεμάτων.

Για τον λόγο αυτό, γίνεται έκκληση προς τους κατοίκους, αλλά και τους επισκέπτες της Κέρκυρας, για λελογισμένη χρήση νερού, ιδιαίτερα κατά την κρίσιμη περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, προκειμένου να μην υπάρξουν μεγαλύτερα προβλήματα λόγω της κατασπατάλησής του.

Στη συνάντηση εργασίας συμμετείχαν, εκτός από τον Περιφερειάρχη, ο Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας, Στέφανος Πουλημένος, ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας, Γιώργος Μαχειμάρης και εκπρόσωποι του Δήμου Νότιας Κέρκυρας.

Όπως αποτυπώθηκε και στη συνάντηση εργασίας των Δημάρχων με τον Περιφερειάρχη, το μεγαλύτερο τεχνικό πρόβλημα των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης της Κέρκυρας είναι στον τρόπο παροχής του νερού και στη λειτουργία των μετρητών και την έκδοση των λογαριασμών, όπως επίσης και στον τρόπο είσπραξής τους. Όπως ανακοίνωσε η περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η εν λόγω διαπιστωμένη αδυναμία της ΔΕΥΑΚ έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία οφειλών προς τη ΔΕΗ και άλλους προμηθευτές και εν τέλει ευθύνεται για την οργανωτική και οικονομική κατάσταση της επιχείρησης.

in.gr

Σχετικά άρθρα: