Άνθρωποι «γαντζωμένοι» στα πάτρια εδάφη

Άνθρωποι «γαντζωμένοι» στα πάτρια εδάφη

Γράφει

ο Σπύρος Τσάβος

Ο Κώστας Τσούτσης είναι ένας από τους λίγους κατοίκους που έχουν μείνει στο χωριό μας, το Κομμάτι στη δικαιοδοσία του δήμου Φοινικαίων! Είναι περίπου 80 χρονών και σχεδόν όλη τη ζωή του την πέρασε στον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε.

Θυμάται πολλά και διάφορα, αρεστά και δυσάρεστα, όμως η μεγάλη ανησυχία που τον βασανίζει τώρα, είναι για το μέλλον του τόπου του, που το βλέπει σκοτεινό!

Τον ρωτάμε να μας περιγράψει τη ζωή στο χωριό! Ο Κώστας μας απαντάει με παράπονο:

«Για εσάς που έρχεστε μια στο τόσο, η ζωή εδώ είναι όμορφη και καλή, για εμάς, τους μόνιμους κάτοικους είναι δύσκολη και κουραστική, οι συνθήκες είναι δύσκολες, η πολιτεία μας έχει αφήσει στο έλεος της τύχης, στα χέρι του Θεού.

Κάθε μέρα αυτή την περίοδο ξυπνάω το πρωί 6 η ώρα, πίνω το καφεδάκι μου συνοδευόμενο μ’ ένα τσίπουρο, για να ζεστάνω τη «μηχανή» και σε συνέχεια για 2-3 ώρες περίπου, αναλαμβάνω χρέη αγρότη.

Ασχολούμαι με τον κήπο. Φυτεύω, ποτίζω, μαζεύω τα κηπευτικά, μετά ασχολούμαι με τα λιόδεντρα, τα κλήματα, τις ροδιές…! Αυτές οι εργασίες γίνονται ως της 12 η ώρα. Σε συνέχεια επιστρέψω στο σπίτι για φαγητό και λίγη ξεκούραση!

Το απόγευμα αναλαμβάνω χρέη κτηνοτρόφου. Ασχολούμαι με τα κοτόπουλα και τις κατσίκες!

Το βράδυ, με το ηλιοβασίλεμα κουρασμένος, μαζεύομαι σπίτι. Δείπνος, ύπνος κι έρχεται η επόμενη μέρα με τα ίδια και τα μονότονα!

Έτσι κάπως κυλάνε οι μέρες μας στο χωριό, γεμάτες κούραση, όμως και με τις ομορφιές τους! Ο καθαρός αέρας που αναπνέεις εδώ σου αυξάνει τη ζωή.»

Η πρώτη ερώτηση που απευθύνουν σε κάθε επισκέπτη είναι! -Τι λες, θα επιστρέψεις ξανά στο χωριό; Αν και το ξέρουν καλά ότι είναι δύσκολη η επιστροφή σε τόπο που λείπουν οι υποδομές.

Δύο σημαντικά έργα βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή. Αυτό για την ύδρευση σε βάση 24ωρου όλων των χωριών και των σπιτιών και η κατασκευή του δρόμου που σε οδηγεί  σε Δίβρη, Θεολόγο, Μάλτσανη, Ζμίνετση, Ρίπεση και Λιβαδει! Έργα που θα παραδοθούν μέσα στο 2024.

07.10.2023

Σχετικά άρθρα: