Αντιμέτωπη με μια απροσδόκητη έλλειψη ρυζιού η Ιαπωνία

Η Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου μπορεί να υπερηφανευόταν ότι καλύπτει το 100% των αναγκών της σε ρύζι, αλλά ξαφνικά βρέθηκε αντιμέτωπη με μια απροσδόκητη έλλειψη. Ποτέ άλλοτε στη ιστορία της Ιαπωνίας δεν υπήρξε τέτοια έλλειψη στην προμήθεια ρυζιού για τα 125 εκατομμύρια των κατοίκων της χώρας, όσο σήμερα.
Τα ράφια στα σούπερ μάρκετ που μέχρι πρόσφατα ήταν γεμάτα με κάθε είδους ρύζια, έχουν αδειάσει. Αρκετές αλυσίδες σούπερ μάρκετ, όπως τα Ito-Yokado, έχουν περιορίσει τις πωλήσεις ρυζιού σε ένα πακέτο ανά οικογένεια.
Λόγω της έλλειψης, η τιμή του ρυζιού έφτασε μάλιστα σε υψηλό 30 ετών και ορισμένα σούπερ μάρκετ αποφάσισαν να αυξήσουν περαιτέρω τις τιμές, σύμφωνα με δημοσιεύματα ιαπωνικών εφημερίδων.
Τα αποθέματα ρυζιού στα καταστήματα μειώθηκαν σε 1,56 εκατ. τόνους τον Ιούνιο, καταγράφοντας πτώση κατά 20% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και είναι τα χαμηλότερα από το 1999, όταν συγκεντρώθηκαν για πρώτη φορά συγκρίσιμα στοιχεία, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας, «Οι κύριοι λόγοι πίσω από το ιστορικό χαμηλό απόθεμα είναι η μείωση της παραγωγής πέρυσι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών σε συνδυασμό με την έλλειψη νερού και το γεγονός ότι το ρύζι είναι πολύ φθηνό, σε σύγκριση με άλλα αγροτικά προϊόντα, όπως το σιτάρι», λέει εκπρόσωπος του υπουργείου Γεωργίας.
Οι διατροφικές συνήθειες στην Ιαπωνία γίνονται επίσης όλο και πιο δυτικές, η ζήτηση για ρύζι είχε μειωθεί. «Οι χαμηλές μέχρι πρόσφατα τιμές του ρυζιού είχαν επίσης αποθαρρύνει τους νεότερους Ιάπωνες να γίνουν ριζοκαλλιεργητές, με αποτέλεσμα οι ολοένα και πιο ηλικιωμένοι αγρότες να εγκαταλείπουν τους ορυζώνες», γράφει η εφημερίδα Mainichi.
Ωστόσο, από τις αρχές του 2024, η ζήτηση αυξήθηκε για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία.
Σύμφωνα με: naftemporiki.gr