Από τη φυλακή υποψήφιος ο Μπελέρης

Από τη φυλακή υποψήφιος ο Μπελέρης

«Σύννεφα» στις σχέσεις Αθήνας – Τιράνων προκάλεσε η σύλληψη και προφυλάκιση του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας και Έλληνα ομογενούς, Φρέντι Μπελέρη, με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων ενόψει των σημερινών δημοτικών εκλογών στην Αλβανία.

Ο Μπελέρης μεταφέρθηκε χθες στις φυλακές των Τιράνων όπου θα παραμείνει για τουλάχιστον 10 ημέρες.

Σημειώνεται ότι προφυλακιστέος κρίθηκε και ο συνεργάτης του Μπελέρη, Παντελής Κοκαβέσης. Για την εν λόγω απόφαση ενημερώθηκε και το νοσοκομείο των Τιράνων, όπου ο Κοκαβέσης είχε μεταφερθεί αντιμετωπίζοντας προβλήματα υγείας (πριν ένα χρόνο είχε κάνει μεταμόσχευση καρδιάς).

Μπελέρης και Κοκαβέσης δικαιούνται να κάνουν έφεση εντός πέντε ημερών, και το εφετείο θα αποφανθεί εντός δέκα ημερών.

Σημειώνεται ότι σήμερα, ο κ. Μπελέρης είναι κανονικά στο ψηφοδέλτιο και μπορεί να ψηφιστεί από τους υποστηρικτές του.

Το tweet της ΥΠΕΞ Αλβανίας

Εν μέσω αντιδράσεων και από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, θέση για την υπόθεση του Μπελέρη πήρε η υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών της Αλβανίας, Ολτα Τζάσκα, μετά τις αντιδράσεις για τη σύλληψή του δύο ημέρες πριν τις εκλογές.

Με μια ανάρτηση στο Twitter απαντά στην ελληνική πλευρά κάνοντας λόγο έλλειψη σεβασμού προς τους θεσμούς της Αλβανίας ενώ κατηγορεί τον Μπελέρη για εγκληματική δραστηριότητα ενάντια στις «ελεύθερες και δίκαιες εκλογές» της Αλβανίας.

«Είναι σχεδόν αδύνατο να καταλάβουμε πώς οι Έλληνες φίλοι μας έχουν το δικαίωμα να αμφισβητήσουν μια δικαστική απόφαση στη χώρα μας, όταν τα σκληρά αποδεικτικά στοιχεία που αναζητούσαν δεν θα μπορούσαν να είναι πιο δύσκολα – Ο Φρέντι Μπελέρη έχει πιαστεί να εμπλέκεται σε εγκληματική δραστηριότητα κατά των ελεύθερων και δίκαιων εκλογών», αναφέρει αρχικά στην ανάρτησή της η Τζάσκα.

«Πολιτική απόφαση»

Χθες Σάββατο, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες χαρακτήρισε την προφυλάκιση του Μπελέρη ως πολιτική απόφαση, όπως και όλο το σκηνικό μέχρι τη σύλληψή του.

Σημειώνεται ότι ο Μπελέρης συνελήφθη μόλις δύο 24ωρα πριν από τις δημοτικές εκλογές στη γειτονική χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα προς τα Τίρανα πως, αν η Αλβανία επιθυμεί να προσεγγίσει την Ε.Ε., θα πρέπει να εξασφαλίσει ελεύθερες δημοτικές εκλογές και να απελευθερώσει άμεσα όποιους φυλάκισε.

Σχετικά άρθρα: