Από τι ωθήθηκε ο γαμπρός του Τραμπ να επενδύσει στο έρημο αλβανικό νησί;

Το νησί γνωστό από την ελληνική αρχαιότητα ως Σάσων, με έκταση περίπου 562 στρέμματα, στο οποίο οργανώνονται ημερήσιες εκδρομές από την Αυλώνα έναντι 42 ευρώ, δεν προσφέρει σημαντικά αξιοθέατα.
Κάποιοι το αποκαλούν ακόμη και «τουριστική παγίδα».
Αλλά ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τον έχει βάλει στο μάτι γιατί ενδιαφέρεται και για ακίνητα στα Βαλκάνια, γράφει ο Αντρέας Μιμ στην Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).
Ο Κούσνερ θέλει να φτιάξει ένα πολυτελές συγκρότημα με μαρίνα σε 45 στρέμματα. Γίνεται λόγος για επενδύσεις ύψους 1,4 δισ. ευρώ.
Παρθένα φύση
Η αλβανική κυβέρνηση είναι ενθουσιώδης, σχολίασε το γερμανικό δημοσίευμα. Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα οραματίζεται ήδη το «κόσμημα της κορωνίδας» του μεσογειακού τουρισμού και έχει δώσει στον επενδυτικό όμιλο Affinity Partners υπό τον Κούσνερ το καθεστώς του «στρατηγικού επενδυτή».
Η FAZ υπενθυμίζει ότι ο Κούσνερ επισκέφτηκε την περιοχή το 2023 με τη σύζυγό του Ιβάνκα Τραμπ, μετά την οποία περιέγραψε την ακτή ως «μια από τις πιο παρθένες και μοναδικές στον κόσμο». Όμως η μετέπειτα αίτηση για την κατασκευή δύο πολυτελών συγκροτημάτων στο νησί απορρίφθηκε από την Αλβανία, με το επιχείρημα ότι «δεν συνάδει με το όραμα για οικολογικό τουρισμό».
Στις 30 Δεκεμβρίου 2024. Ωστόσο, ο Κούσνερ έλαβε το καθεστώς του «στρατηγικού επενδυτή».
Είναι εντυπωσιακό ότι αυτό συνέβη επτά εβδομάδες μετά την εκλογή του πεθερού του στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών και τρεις εβδομάδες πριν από την ορκωμοσία του Τραμπ. Εξαιτίας αυτού, η Αλβανία πιστεύει ότι ο Έντι Ράμα, ο οποίος είναι περισσότερο αριστερός πολιτικός, ήθελε να κάνει καλή εντύπωση στον Τραμπ, γράφει η FAZ. Όμως το έργο του Κούσνερ αντιστοιχεί και στην τουριστική στρατηγική της Αλβανίας, σημειώνει το γερμανικό δημοσίευμα.
Ο Κούσνερ θέλει να φτιάξει ένα πολυτελές συγκρότημα με μαρίνα σε 45 εκτάρια. Γίνεται λόγος για επενδύσεις 1,4 δισ. ευρώ.
Τεράστια εισροή τουριστών
Τα τελευταία χρόνια η χώρα, που έχει 2,4 εκατομμύρια κατοίκους, έχει κυριολεκτικά πλημμυρίσει από τουρίστες. Το 2023 ο αριθμός τους ξεπέρασε τα δέκα εκατομμύρια για πρώτη φορά και το 2024 ήταν τόσοι από τον Οκτώβριο.
Αυτό αποτελεί ώθηση για τον τομέα των υπηρεσιών και των κατασκευών, οι οποίοι, μαζί με την τουριστική έκρηξη, συμβάλλουν σημαντικά στην αναμενόμενη ανάπτυξη του 4% για το 2024.
Ωστόσο, συνέπεια της μεγάλης εισροής τουριστών στην Αλβανία είναι η συνεχιζόμενη υποτίμηση του τοπικού νομίσματος, η οποία εμποδίζει τους Αλβανούς εξαγωγείς από τη βιομηχανία και τη γεωργία.
Και ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν για τις βλάβες του υπερβολικού τουρισμού και της υπερανάπτυξης των ακτών, η κυβέρνηση ποντάρει κυρίως σε υψηλότερα έσοδα από επισκέπτες σε πολυτελή συγκροτήματα – όπως αυτό που σχεδίασε ο Τζάρεντ Κούσνερ.
Δεν είναι ο μόνος μεγάλος διεθνής επενδυτής (με περιουσία 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα δύο τρίτα των οποίων προέρχονται από πηγές της Σαουδικής Αραβίας).
Πριν από δύο χρόνια, η αλβανική κυβέρνηση συνήψε συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για πάνω από δύο δισεκατομμύρια ευρώ με επενδυτή από τα ΗΑΕ – για να μετατρέψει το παλιό εμπορικό λιμάνι στο Δυρράχιο σε λιμάνι σκαφών αναψυχής με τις αντίστοιχες πολυτελείς κατοικίες, ξενοδοχεία, εστιατόρια και καφέ. Το αλβανικό κράτος συμμετέχει στο έργο με το ένα τρίτο του κεφαλαίου.
Μετά την Αλβανία ακολουθεί και το Βελιγράδι…
Και τα συμφέροντα του Κούσνερ στα Βαλκάνια δεν τελειώνουν με την Αλβανία – θέλει να χτίσει ένα συγκρότημα κατοικιών, ξενοδοχείων και συνεδριακών αιθουσών στο Βελιγράδι στο έδαφος του πρώην αρχηγείου του Γενικού Επιτελείου του Γιουγκοσλαβικού Στρατού, αναφέρει η FAZ. Και εκεί επίσης τον υποδέχονται με ανοιχτές αγκάλες.
Πηγή: Βαλκανικό Περισκόπιο