Από την αλβανική Βουλή εγκρίθηκε το mega-αντλησοταμιευτικό έργο στον ποταμό Devoll

Από την αλβανική Βουλή εγκρίθηκε το mega-αντλησοταμιευτικό έργο στον ποταμό Devoll

Την έγκριση της Οικονομικής Επιτροπής του αλβανικού κοινοβουλίου έλαβε το σχέδιο της νορβηγικής Statkraft για το mega-αντλησοταμιευτικό έργο στον ποταμό Devoll στη νότια Αλβανία.

Συγκεκριμένα, η εγκριθείσα συμφωνία ανοίγει το δρόμο για τις εταιρείες Statkraft AS και Devoll Hydropower (θυγατρική της Statkraft) να κατασκευάσουν την «Additional RP Moglica», επεκτείνοντας ουσιαστικά τον υδροηλεκτρικό σταθμό και αξιοποιώντας σύστημα αντλησιοταμίευσης, με την εγκατάσταση να συνδέεται με τον ταμιευτήρα του υφιστάμενου υδροηλεκτρικού σταθμού Moglica.

Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές μελέτες, η ισχύς του έργου θα είναι μεταξύ 800 MW με 1,6 GW. 

Όπως αναφέρουν αλβανικά μέσα ενημέρωσης, ο υφιστάμενος υδροηλεκτρικός σταθμός Statkraft’s HPP που ξεκίνησε την εμπορική του λειτουργία στα μέσα του 2020 αποτελεί το μεγαλύτερο εργοστάσιο υδροηλεκτρικής ενέργειας στην Αλβανία, με παραγωγή που φτάνει τις 450 GWh το χρόνο. Η θέση της δεξαμενής Moglica, με δυνατότητα 380 εκατ. κ.μ. αποθήκευσης νερού, ότι είναι ιδανική για τη δημιουργία μεγάλης κλίμακας εγκατάστασης άντλησης υδροηλεκτρικής ενέργειας, ως επέκταση στην υπάρχουσα δεξαμενή. 

Η μελέτη σκοπιμότητας του έργου αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024 και, εφόσον αποφασιστεί η υλοποίηση του έργου, εκτιμάται ότι η κατασκευή του θα ξεκινήσει το 2025 και εμπορική του λειτουργία το 2030. 

Μέσω της Devoll Hydropower, η Stakraft λειτουργεί ήδη στον ποταμό Devoll τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς Banja (72 MW) και Moglica (184 MW), ενώ υπό εξέταση βρίσκεται και το υδροηλεκτρικό έργο Kokel στην ίδια περιοχή.

energypress.gr

Σχετικά άρθρα: