Από το Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου στο Ρέθυμνο για συνεργασία στη διάδοση και διατήρηση της ελληνικής γλώσσας

Από το Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου στο Ρέθυμνο για συνεργασία στη διάδοση και διατήρηση της ελληνικής γλώσσας

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ Διεθνής Κινητικότητα 107, επισκέφθηκαν το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης μέλη εκπαιδευτικού προσωπικού του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου στην Αλβανία, με στόχο την ολοκλήρωση του προγράμματος “η Ελληνική ως γλώσσα κληρονομιάς στην νότια Αλβανία”.

Τα μέλη της αντιπροσωπείας υποδέχθηκε στις 22–26 Μαΐου 2023 η επιστημονικά υπεύθυνη του αναφερόμενου προγράμματος, κ. Μ. Τζακώστα, Καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης (ΠΤΠΕ) της Σχολής Επιστημών Αγωγής.

Οργανώθηκε πρόγραμμα κοινής διδασκαλίας σε προπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος ΠΤΠΕ, καθώς και επί της ουσίας συζήτηση με ακαδημαϊκά μέλη του αναφερόμενου Τμήματος σε θέματα που αφορούν στην ελληνική γλώσσα. Συναντήσεις με την εν λόγω αντιπροσωπεία είχαν οι Πρυτανικές αρχές.

Ο Αντιπρύτανης Οικονομικών και Υποδομών Καθηγητής Κ. Σπανουδάκης υποδέχθηκε και χαιρέτησε εν συντομία την αποστολή, ενώ πριν την αναχώρηση της ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Δια Βίου Μάθησης, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Καθηγητής Γ. Κοσιώρης είχε μια εποικοδομητική συζήτηση με όλα τα μέλη της αντιπροσωπείας από το Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου.

Διερευνήθηκαν οι δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας των δύο Ιδρυμάτων, που αφορούν στη διάδοση και διατήρηση της ελληνικής γλώσσας.

Στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος είχε προηγηθεί επίσκεψη 3 μελών διδακτικού προσωπικού από το ΠΤΠΕ στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Στις 8-12 Μαΐου 2023, οι διδάσκουσες του ΠΤΠΕ είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν δια ζώσης την ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης ελληνόφωνης κοινότητας και να ανταλλάξουν καλές πρακτικές.

Σχετικά άρθρα: